Things Matter

I projektet Things Matter inviterer tekstilkunstner Randi Samsonsen os til at reflektere over kunst, statuer og monumenter i det offentlige rum. Hvad betyder de for os – og hvad kunne vi tænke os at korrigere ved dem? Vi skal strikke en miniaturemodel af en statue, et monument el. anden kunst i det offentlige rum – og det vi kunne tænke os anderledes ved den.

Vejledning og materialer

Materialekit med vejledning til deltagelse i projektet kan hentes på Trapholt i museets åbningstid eller rekvireres via museets webshop (mod betaling af porto)
Se gerne denne video, der forklarer hele projektet: 

Introduktion Things Matter

Aflevering af bidrag

Afleveringsfrist for indlevering af bidrag er onsdag d. 26. april 2023. Denne dag kan man også aflevere sit bidrag personligt til Randi på Trapholt i tidsrummet 14-19.

Det er selvfølgelig også muligt at aflevere sit bidrag på Trapholt inden d. 26. april – bidrag kan afleveres i Informationen eller sender med posten til ‘Trapholt, Æblehaven 23, 6000 Kolding. Att. Things Matter’ (hvis I sender med post, anbefaler vi, at I bruger GLS og sender med ‘track and trace’). Bidrag kan også afleveres uden for åbningstid i de store sorte postkasser ved hovedindgangen (de er beregnet til pakker, så bidragene bliver ikke mast). HUSK inden aflevering at bidrag skal registreres via den elektroniske registreringsformular.

Det er også muligt at aflevere andre steder i landet – se afleveringssteder

Facebook-gruppe

Du kan deltage i det virtuelle fællesskab i projektets Facebook-gruppe Things Matter Trapholt, hvor alle kan følge med i projektet, dele inspiration, tanker og kommunikere med Randi Samsonsen, Trapholt og de andre deltagere.

Den kreative opgave

  • Gå på opdagelse i dit nærområde eller en by
  • Udvælg et kunstværk, statue eller monument – som vækker noget særligt i dig, f.eks. ved at skabe undren, positive følelser, kritiske holdninger eller noget helt fjerde (undlad Edvard Eriksens ‘Den lille havfrue’ på Langelinie)
  • Reflekter over kunstværkets, statuens eller monumentets form, materiale og fortællinger
  • Research på kunstner/ophavsperson, figur, historie etc.
  • Bestem, om du vil arbejde med at strikke en miniature af hele objektet eller en detalje
  • Definer, hvad du synes kunne/burde være anderledes ved dit valgte kunstværk, statue eller monument og planlæg, hvordan du vil strikke det
  • Fotografer værket og udarbejd en plan for det 3-dimensionelle strik
  • Del tanker om objektet, materialer, fortælling og ændring i kort tekst ved aflevering

Kreative bespænd:

  • Brug kun det garn, du har modtaget fra Trapholt:  2 blå og 1 lilla
  • Strik med pind 3 en miniature af dit valgte værk med det blå garn og modifikationen med det lilla garn
  • Max størrelse: 30 cm på det længste led
  • Fyld dit strik med polyesterfyld.

Læs alle detaljer og fremgangsmåde i vejledningen som du modtager. Du kan også læse den her.

Craftsaloner på Trapholt

I marts måned har der været afholdt craftsaloner på Trapholt med spændende oplæg og efterfølgende samtalesaloner. Flere af oplæggene er blevet optaget – og kan genses her.

Kunstneren bag

Randi Samsonsen er uddannet fra Designskolen Kolding i 2012, som Master i Design med speciale i tekstildesign. Hun arbejder i dag som tekstilkunstner og har udstillet i Norge, Danmark, Island, Finland, Tyskland, Canada, USA og i sit hjemland Færøerne.

Samsonsen arbejder også som underviser og udvikler af tekstilafdelingen på Tórshavn Collage på Færøerne. Her underviser hun i design (værktøjer/metoder) og tekstilværktøjer (strik/vævning/materialer osv.)

Arrangementer og videoguides

Trapholt afholder i løbet af vinteren/foråret 2023 masterclasses og workshops, hvor du kan lære, hvordan du forstørrer, formindsker og udformer en opskrift til at strikke dit personlige tredimensionelle strik. Der vil også blive lavet videoguides, så du kan få vejledning, når det passer dig.

Hver uge i løbet af projektperioden vil det være muligt at samtale med Randi Samsonsen i virtuelle ”Tips og Tricks Zoommøder” torsdage kl. 16.30-17.15. Desuden vil det være muligt at finde hjælp og inspiration over hele landet, hvor lokale craft-ambassadører og -partnere inviterer til fællesskaber omkring projektet. I løbet af projektperioden afholdes foredrag, craft-aftener og samtalesaloner på Trapholt, hvor vi mødes og bliver klogere på, hvad ting i det offentlige rum betyder for os.

Al information om arrangementer og videoguides finder du på her på siden – se knapperne i venstre side.

 

Monumenter, statuer og kunst

Der ligger grundige overvejelser bag opsætningen af monumenter, statuer eller kunst i vores fælles offentlige rum. Over tid kan alting forandre sig. Det som forekom indlysende ved etableringen for længe siden, har vi måske en anden holdning til i dag. I 1956 blev ødelæggelsen af en gigantisk bronzestatue af Stalin et billede på oprøret i Ungarn. I 2019 blev en buste af Stalin til gengæld sat op i Ruslands tredje største by Novosibirsk. I 2020 medvirkede Black Lives Matter bevægelsen til, at en række statuer af slaveejere og sydstatsgeneraler blev revet ned og i nogle tilfælde erstattet af andre billeder.

Vores offentlige rum er fyldt med monumenter, kunstværker og fortidsminder, som er med til at repræsentere vores historie og samtid på bestemte måder og dermed forme vores selvforståelse. Noget kan man aflæse direkte. Andet påvirker en indirekte. Hvordan forstår vi f.eks. os selv, når næsten alle statuer i det offentlige rum er mænd?

I 1858 rejstes i Fredericia monumentet Den Tapre Landsoldat, til minde om det sejrrige udfald fra Fredericia 6. juli 1849 under den 1. Slesvigske krig 1848-50. H.W. Bissen udformede statuen, som var den første i verden, der hædrer den almindelige menige soldat frem for generalerne. Foto: Visit Fredericia

Ved Marmorkirken i København står en statue af Hans Egede, som var missionær i Grønland fra 1721. En kopi af statuen blev opført i Nuuk i 1953. I 2020 blev der i kølvandet på aktioner med rød maling og kolonialismediskussioner afholdt en afstemning om, hvorvidt den skulle blive stående. 38% stemte for at flytte den og 62% stemte for at beholde den. Foto: Aningaaq R. Carlsen, Visit Greenland

Bjørn Nørgaard kunstværk Nørrebros hjerte fra 2010 er en høj betonsokkel med et ildrødt hjerte, der er formet af skydevåben, som stammer fra politiets frit lejde-aktion i bydelen året før. Kunstværket er skabt på initiativ fra den lokale beboerforening, som en markering mod den eskalerende vold på Nørrebro og et symbol på håbet om en fredeligere bydel. Foto: Nina Elm-Larsen

Gengivelse og modifikationer i strik

Den Foruroligende Ælling af Asger Jorn fra 1959 er et af kunsthistoriens mest berømte modifikationer. På loppemarked købte han malerier, som samfundet i hans øjne havde stemplet som kitch. Ved at modificere disse malerier ønskede han at give dem en ny kunstnerisk kvalitet og betydning.

Foto: © Donation Jorn Museum

I Things Matter inviterer Randi Samsonsen os til at gengive og modificere kunst, statuer og monumenter i strik og derefter udforme vores eget bud på en strikket modifikation, så man kan se forskellen. Hun ønsker, at vi gennem håndarbejdet skaber en materiel sanselig relation med værkerne. Vi vil bruge tid, tanke og omhu på at udvælge og i miniatureform gengive enten et helt værk eller en væsentlig detalje; derefter vil vi strikke værket/detaljen i en modifikation, som vi selv synes, det skulle have været. Ved at omforme værkerne fra det offentlige rum som tredimensionelle gengivelser og modifikationer, gennemgår vi en form for ”samtale” med værket gennem vores hænder, hvor vi tænker, taler, føler og relaterer os til den gennem vores egen krop og sanser.