Face-to-Face

To af Danmarks bedste fotografer, Bent Rej og Søren Solkær, udstiller sammen en række af deres udvalgte fotos på kunstmuset Trapholt. Udstillingen “Bent Rej og Søren Solkær Face to Face. Fotografi fra Stones til Winehouse” åbner 13. december.

Begge fotografer har gennem årene haft eksklusiv adgang til at fotografere samtidens største musikere, begge opererer på den internationale rockscene og deres billeder publiceres verden over. Direktør på Trapholt Karen Grøn siger: “Musikfotografiet er en af tidens væsentlige portræt-genrer i perioden 1964 frem til i dag. Tidligere fangede fotografen musikeren før og efter koncert. I dag er fotografen med til at skabe og understøtte kunstnerens image gennem iscenesættelsen. Man kan sammenligne udviklingen af fotografier af rockmusikere med udviklingen i det private fotografi, hvor vores privatfotos har flyttes sig fra dokumentation af begivenheder til iscenesættelser, som vi poster på Facebook”.

Udstillingen på Trapholt viser Rejs fotografier tilbage fra 1960’erne og Solkærs fra 1990erne op til i dag. Bent Rej er reporteren som ud over at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, også har haft en eminent forståelse for billedkomposition, som kommer til udtryk i hans stærke fotografier, hvor kroppens linjeføring og spillet mellem sort, hvid, lys og skygge er centrale elementer.
Søren Solkær er med sin kunstfaglige baggrund iscenesætteren, som henter inspiration fra film og billedkunst. Et koncentreret arbejde med lys og klassiske maleriske motiver med spejlinger og
det romantiske maleris dramatiske himmelrum er del af Søren Solkærs værktøjskasse, som også indeholder referencer til mange andre kunstnere.

Bent Rej (1940)

færdedes som ung fotograf blandt det 20. århundredes største rockstjerner som Rolling Stones, Beatles, Bob Dylan, Jimmy Hendrix, The Who, Tom Jones, Frank Zappa og mange flere. Med reporterens tæft fangede han de purunge verdensstjerner i umiddelbare og upolerede stunder i stærkt autentiske rapportager. Bent Rejs høje billedforståelse medførte at billederne ikke blot er dokumentation, men også exceptionelt velkomponerede kunstværker i sig selv. Billederne viser en række af det 20. århundredes største rockikoner fra starten af deres karriere, inden rockkulturen var blevet til en etableret kunstnerisk strømning som vi kender den i dag. Fotografierne viser kåde unge mennesker i pænt tøj, som er gode musikanter og laver sjov og giver den fuld gas på scenen. John Lennon er i starten en pæn mand, som i løbet af få år skifter ham og inddrager  hippiebevægelsens beklædning og symboler. Musikalsk sker der netop med John Lennon en parallel udvikling fra gode melodier til et kunstnerisk projekt.

Søren Solkær (1969)

er kendt for billeder af blandt andet Adele, Gnarls Barkley, Amy Winehouse, Bjørk, The Raveonettes. Han arbejder i rockfotografiets iscenesatte lys. Her er intet overladt til tilfældigheder, og resultatet bliver små perler af moderne portrætter af høj kunstnerisk kvalitet i en særegen blanding af nærvær og kant med filmisk æstetik og udfordrende farvevalg. Søren Solkærs fotografier henter inspiration fra kunsthistorien. Det romantiske maleris dramatiske himmel og et
klassiske malerisk greb med at arbejde med spejlinger går igen i hans fotografier. Mange af fotografierne er som et “still” fra en film – et drama hvorom man kunne forestille sig en hel fortælling udfolde sig. I Søren Solkærs univers kan man se klare referencer til  Cindy Shermans filmiske stills, ensomheden i Edward Hoppers malerier, symbolikken i René Magrittes surreale univers og Philip Lorca Dicorcias portrætter.

 

Udstillingen Bent Rej og Søren Solkær Face to Face. Fotografi fra Stones til Winehouse kan ses på Trapholt fra 13. december 2013 til ultimo 2014.