Trapholt Samling

Trapholts samling er grundstammen og afsættet for arbejde på museet. Samlingen sikrer at borgere har adgang til nærværende, sanselig og relevante kunstoplevelser af dansk samtidskunst, design og kunsthåndværk. Det faglige arbejde med forskning, formidling og udstillinger har relation til museets samling.

Kunst

Trapholts kunstsamling på ca. 6000 værker har afsæt i Kolding Kunstforenings samling, som Trapholt overtog ved åbningen af museet i 1988. Samlingen dækker kunst fra 1900 og frem, og har en tyngde inden for den figurative og abstrakte tradition med ældre værker af blandt andet Richard Mortensen, Asger Jorn og Anna Ancher.

Samlingen er siden blevet udvidet med værker fra generationen med ”de unge vilde” heriblandt Peter Bonde, Claus Carstensen, Lars Nørgaard og Erik Frandsen og værker af generationen omkring ”Violet Sol” repræsenteret af blandt andet Gunnar Møller, Finn Hjortskov Jensen, Jørgen Teik Hansen, Niels Reumert og Uffe Christoffersen.

Trapholts aktuelle indsamlingsstrategi har rod i den oprindelige samling og ligger i forlængelse af Trapholts udstillinger og faglige arbejde med relevans, sanser og nærvær. Samlingen udvides disse år med værker med stærke sanselige kvaliteter og et klart ærinde primært af danske nulevende kunstnere såsom Anette Harboe Flensburg Julie Nord, Louise Hindsgavl, Mie Mørkeberg, Eske Kath og Jesper Christiansen.

Design

Trapholt har en af Danmarks væsentligste samlinger inden for stoledesign med bredere nedslag på udvalgte designere. Samlingen på ca. 600 stole indeholder et stort udsnit af møbler fra det 20. århundrede med særlig tyngde på blandt andet Nanna Ditzel, Verner Panton, Børge Mogensen, Finn Juhl, Hans Wegner og Arne Jacobsen.

Trapholt arbejder desuden med krydsfeltet mellem kunst og design med design med et stærkt konceptuelt afsæt med værker af blandt andet Rasmus Bækkel Fex, Ditte Hammerstrøm og Henrik Vibskov.

Kunsthåndværk

Trapholts samling af keramik og tekstil var oprindeligt defineret i forhold til henholdsvis krukken og tæppet. Keramiksamlingen viser et bredt udsnit af væsentlige keramikere såsom Axel Salto, Thorvald Bindesbøll, Erik Nyholm, Lisbeth Munch-Petersen, Christian Poulsen, Gertrud Vasegaard, Bente Hansen og Bodil Manz.

Trapholt indsamler kunsthåndværk af særlig håndværksmæssig og konceptuel kvalitet eller social betydning. Nyere indsamling af keramik på Trapholt har således opmærksomhed overfor værker med skulpturelle og konceptuelle kvaliteter af blandt anden Karen Bennicke, Claydies, Cathrine Raben Davidsen og Morten Løbner Espersen.

Trapholt arbejder aktuelt sammen med kunsthåndværkere og designere omkring projekter med store værker, hvor borgere med interesse for håndværket – eksempelvis strikning eller trædrejning – indgår i produktionen af værket. Isabel Berglund har stået i spidsen for værket ”Maskernes ” og aktuelt står Rasmus Bækkel Fex i spidsen for etableringen af værket ”Tingsted”

Trapholt etablerer borgerinddragende projekter med henblik på at tilføre værker til samlingen i samarbejde med kunsthåndværkere og designere. Målet er at skabe værker i større skala, hvor deltagernes og borgernes private evner og interesse inden for håndarbejde og håndværk sættes i spil under kunstnerisk ledelse af en professionel kunsthåndværker.

 

Du kan opleve værker fra Trapholts samling i følgende udstillinger:

SARA og Kunst Indeks Danmark

Trapholt registrerer sin samling i det nationale registreringssystem SARA.

Det er muligt at gå på opdagelse i Trapholts samling af knap 6.000 værker fordelt over kunst, kunsthåndværk og design i Kunst Indeks Danmark (KID).

+
FRI ADGANG I ET HELT ÅR
Meld dig ind i Klub Trapholt og få fri adgang til sanselige oplevelser, rabat i café og designbutik og meget mere.
Er I to sammen, sparer I allerede ved 2. besøg.
Klub Trapholt