Dataspejlet

Dataspejlet inviterede i marts 2022 til deltagelse i et kreativt fællesskab, hvor vi gennem håndarbejdets kreative kanaler diskuterede et af vores samtids vigtige emner: data. Resultatet blev et kæmpe fællesskabt sanseligt kunstværk, hvor deltagere fra hele Danmark broderede dataspor, som vi hver især har efterladt ude i ”skyen”. De digitale aftryk er blevet omsat til personlige tekstile koder, som tilsammen danner et unikt kunstværk.

Tekstilkunstner Astrid Skibsted udformede den kunstneriske vision, som blev bragt til live, da de mange individuelle bidrag blev samlet. I mødet mellem den kunstneriske ramme og de mange bidrag opstod kunstværket.

Det tekstile sprog og det digitale sprog er forbundne, og kommer ud af den samme logik. Når vi bevæger et tråd, over og under, igennem et stykke stof, så bliver stoffet som et hulkort bestående af nuller og ettaller, som kodning af en computer. Mødet mellem vores stof, broderigarn og krop åbner op for en sanselig og nærværende erfaring med vores data. Med farvet broderigarn har deltagerne arbejdet med at udtrykke holdninger, tanker eller følelser omkring det erfaringer om data. Det data, som vi ikke har ønsket andre kender til er broderet med hvidt garn.

630 broderede bidrag

Afleveringsfristen for bidrag til Dataspejlet var onsdag d. 8 juni 2022. I alt 630 borgere har downloadet deres personlige Facebook og Google data og omsat dem til et broderi. Inden aflevering var alle deltagere blevet opfordret til at registrere deres bidrag og historien om eget dataspejl i en elektronisk afleveringsformular.

Bidrag og fortællinger kan ses i DATASPEJLETS base

Alle kan lave et Dataspejl

Er du nysgerrig på dit eget data og på, hvordan dit dataspejl ser ud? Hvilke spor genkender du? Er der måske ord i dine data, du ikke ønsker at fortælle andre? Eller ord du slet ikke genkender?

Har du lyst til at udforske dit eget dataspejl, er det stadig en mulighed at uploade din data. Måske du også får lyst til at brodere, sy eller tegne dit dataspejl på egne materialer til væggen derhjemme.

Se vejledning og video fra opstart og virtuelle arrangementer her.

Proces, materialer og vejledning

Alle, der enten er gode til håndarbejde eller har lyst til at lære et håndarbejde, kan deltage i et fællesskabt kunstværk på Trapholt. Da Trapholt indbød til opstart af DATASPEJLET i marts 2022, blev samtlige broderikits til udlevering revet væk på mindre end to døgn. I løbet af projektperioden blev der afholdt både fysiske workshops med Astrid Skibsted ved Craftpartnere i hele landet samt virtuelle arrangementer i form af Tips og Tricks med Astrid og oplæg ved kapaciteter inden for data, craft og broderi. Bidragsyderne deltog fra hele Danmark, og i projektets Facebookgruppe blev der udvist stort engagement og ansvar for at hjælpe og dele processen med hinanden.

For at bidrage til det fælles kunstværk måtte der kun sys på og med de udleverede materialer. Rammerne for at deltage var beskrevet i vejledningen.

Fællesskaber og aktiviteter over hele landet

DATASPEJLET er blevet til i et vidt forgrenet samarbejde med biblioteker, kulturhuse, craftsaloner, private craftambassadører og væresteder over hele Danmark. Bidragsydere har mødtes lokalt og i fællesskab kunnet deltage i DATASPEJLETs virtuelle foredrag om datapåvirkning, digitalt selvforsvar, broderimasterclass og craftpsykologi. Hver torsdag har der været afholdt virtuelle Tips og Tricks møder med Astrid Skibsted,  hvor deltagerne kunne komme tættere på kunstneren og stille spørgsmål til processen. Landsforeningen af Væresteder (LVS) har været en vigtig partner i DATASPEJLET med deltagelse af grupper fra 34  væresteder over hele landet. Formålet med samarbejdet har været at få en større diversitet i erfaringer og stemmer, der bidrager i Trapholts store fællesskabte projekter

TAK til Craftpartnere og Craftambassadører

Craftpartnere

Følgende Biblioteker og Kulturhuse er partnere i projektet og afholder aktiviteter og workshop med Astrid Skibsted

Craftsaloner

Her har private Craftambassadører taget initiativ til at skabe fællesskaber og afholde offentlige broderisaloner, hvor deltagere kunne mødes:

  • Roskilde: “Kaffeekspressen”, Algade 5 – følg med på FB
  • Kolding: Tobbers Madbar: 7. april kl. 18-20: Brodega – beer and embroidery (18-30 årige)
  • Ribe: I Lisbets Køkken. Ved Lisbet Krogh Nielsen – se kalender med aktiviteter
  • Gråsten: Anette organiserer Broderisalon – se opslag
Craftambassadør

Er du nysgerrig at blive Craftambassadør i et af vores næste fællesskabte projekter og invitere til fællesskaber i din lokalområde. Så henvend dig til Nina Rise Schrøder, nisch@trapholt.dk

Projektet er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og VELUX FONDEN og gennemført i samarbejde med biblioteker landet over og Landsforeningen af Væresteder.


Interesseret i at høre mere om Trapholts aktiviteter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.