Museumsudvidelse

Trapholt lukker midlertidigt fra den 1. januar 2026 – men vi vender stærkere tilbage i foråret 2027.

I 14 måneder vil Trapholt være lukket for besøgende, mens museet gennemgår en omfattende transformation. Vi bygger til, bygger om og tænker nyt – med fokus på bæredygtighed, bedre adgang, flere muligheder og endnu mere plads til formidling og fællesskaber. Visionen er klar: Trapholt skal være et kulturelt fyrtårn og grønt åndehul, som inviterer endnu flere til at være en del af kunst- og designoplevelser i særklasse.

Ombygningen betyder ikke, at vi forsvinder – tværtimod. I perioden vil vi være til stede rundt om i Kolding med Trapholt To Go, workshops, skoleprojekter og events. Trapholt kommer til dig, mens vi bygger fremtidens museum.

 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvornår begynder ombygningen, og hvor længe er museet lukket?

Ombygningen begynder den 1. januar 2026. Sidste åbningsdag er den 31. december 2025, og vi forventer at genåbne for publikum den 1. marts 2027. Du kan allerede nu glæde dig til en stor åbningsfest!

Hvorfor lukker museet helt – kan det ikke være delvist åbent?

Ombygningen berører store dele af museets indre og ydre rammer, og det vil derfor ikke være muligt at sikre en god og tryg oplevelse for gæster under arbejdet. Lukningen er nødvendig for at kunne gennemføre projektet effektivt og sikkert.

Hvad kan vi glæde os til bagefter?

Trapholt skal have mere plads og bedre faciliteter, der matcher det stigende antal besøgende og vores høje ambitioner for formidling og gæsteoplevelse. Der etableres bl.a.:

  • Et nyt CRAFT/formidlingscenter med fleksible rum, der kan tilpasses alt fra børneworkshops til store konferencer og foredrag med op til 500 deltagere.
  • En ny skulpturlounge i forlængelse af gæstemodtagelsen – et samlingssted for både mennesker og markante kunstværker med glaspartier, der åbner museet mod parken og naturen.
  • Et opgraderet parkanlæg med nye stier, kunstinstallationer, udsigtspunkter og opholdsoaser, der inviterer alle gæster – uanset mobilitet – til at opleve kunsten og naturen i samspil.

Tænkes bæredygtighed ind i projektet?

Ja – bæredygtighed er et centralt pejlemærke for hele projektet. Trapholt ønsker at være et forbillede for fremtidens bæredygtige museumsbyggeri og arbejder med fire dimensioner af bæredygtighed:

  • Social: Bygningen skal være inkluderende og tilgængelig for alle – både fysisk og mentalt.
  • Kulturel: Respekt for Trapholts eksisterende arkitektur og C.Th. Sørensens historiske park er grundlæggende.
  • Miljømæssig: Der stilles krav til lave CO2-aftryk, brug af svanemærkede materialer og LCA-beregninger allerede i arkitektkonkurrencen.
  • Økonomisk: Bygningen designes med høj fleksibilitet, så kvadratmeterne kan anvendes til mange formål og sikre bæredygtig drift.

Hvad er processen for ombygningen?

Ombygningen af Trapholt er begyndt med en arkitektkonkurrence, der er udskrevet som et EU-udbud med forudgående prækvalifikation. Det betyder, at projektet følger EU’s regler for offentlige byggerier og sikrer en åben, gennemsigtig og fair konkurrence.

Fem tværfaglige teams – bestående af arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører og bæredygtighedsspecialister – er udvalgt til at deltage. Disse teams arbejder hver især på at udvikle et samlet og visionært forslag, der både opfylder Trapholts funktionelle behov og sætter en ny standard for bæredygtigt og inkluderende byggeri. Vinderen af arkitektkonkurrencen udpeges i slutningen af april 2025, og det er dette vinderforslag, vi går videre med i den videre udvikling af projektet.

Hvad sker der med Trapholts personale under nedlukningen?

Selvom bygningen holder lukket, lever museet videre. Vi vil fortsat arbejde på de kommende udstillinger og alt det andet, der normalt foregår i kulissen. Udover det vil vi med projekterne Trapholt To Go og Trapholt Pop Up rykke ud i Kolding Kommune med kunstprojekter, events og undervisningsforløb. Vi besøger skoler, deltager i byens arrangementer og bringer Trapholt-ånden ud i nye rum – vi glæder os til at møde jer derude!

Hvad sker der med Café Gustav Lind?

Café Gustav Lind lukker ned sammen med resten af museet. Allerede planlagte og forudbookede events i kalenderen afvikles naturligvis som aftalt.
Restauratør Rasmus Vemmelund arbejder samtidig på nye og spændende tiltag andre steder i byen – mere om det senere.
Har du spørgsmål vedrørende caféen, er du velkommen til at kontakte Rasmus direkte på mail: Rasmus@gustavlind.dk

Hvordan følger jeg med i projektet?

Vi vil løbende holde denne side opdateret, men du er også meget velkommen til at tilmelde dig nyhedsbrevet via dette link.

 

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål?

Skriv gerne til os på kunstmuseum@trapholt.dk – vi hjælper dig gerne videre.