Fetishism

Obsessions in Fashion & Design. En udstilling kurateret af Lidewij Edelkoort.

Udstillingen tager fat i de tidlige, sanselige barndomsoplevelser, der ligger i underbevidstheden og påvirker den personlige forkærlighed for bestemte materialer og genstande. Trapholt har inviteret en af verdens førende trendforskere, Lidewij Edelkoort, som her definerer 10 distinkte fetich-temaer hun ser dukke op indenfor design. Hun har udpeget 100 af de varmeste navne på den globale designscene til at bidrage under temaerne nudisme, sado-masochisme, romanticisme, spiritualisme, absurdisme, infantilisme, regionalisme konsumerisme, shamanisme, og legendisme.

Edelkoorts centrale pointe er, at vi i stigende grad benytter design som fetich, for at knytte an til en stadigt mere omskiftelig verden. Med afsæt i psykologien argumenterer hun for, at den personlige tilbøjelighed til en bestemt type fetich højst sandsynligt kan spores helt tilbage til vores egen barndom.

Trapholt har desuden inviteret fem af Danmarks mest interessante mode-/designbloggere ind i museets Kvadratsal for at komme med bud på hvordan de 10 fetich-tendenser Edelkoort udpeger, kommer til udtryk i design vi almindelige mennesker erhverver til boligen.

Om Lidewij Edelkoort

Edelkoorts titler er mange. Fra trend forecaster, underviser og kurator til forfatter. Time Magazine har udnævnt hende til en af de 25 mest indflydelsesrige modeeksperter i verden, og det britiske designmagasin i-D har kaldt hende en af verdens 40 vigtigste indenfor design. Hun er grundlægger af konsulentvirksomheden Trend Union, der udgiver halvårlige trend-forecasts og magasiner om livsstil, mode og design, som det vil forme sig to år senere. Desuden er hun involveret i den humanitære non profit-organisation Heartwear, som hjælper tredjeverdensproducenter med at lancere varer i den vestlige. I 1998-2008 var hun formand for det legendariske Design Academy Eindhoven, og hun grundlagde School of Form i Polen i 2011.

Edelkoort Exhibitions er et kuratorstudio ledet af Edelkoort, Philip Fimmano og Willem Schenk, der producerer udstillinger til museer i international sammenhæng. TrendTablet.com er hendes online portal, hvor hun følger udviklingen af samfund, kultur og trends.

Fetishism