Marcel Breuer

Udstillingen er første sammenhængende præsentation i Danmark af Marcel Breuers livsværk som designer og arkitekt, og er så omfattende, at den spænder over både særudstillingssalen og centralsalen på Trapholt.

Et livsværk med arkitektur og design


Marcel Breuer (1902-1981) startede sin karriere med møbeldesign i forbindelse med Bauhaus skolen (1919-1932/33) i Tyskland og blev efter sit eksil til USA berømt for arkitektoniske mesterværker så som Whitney museet i New York og UNESCO bygningen i Paris.

Marcel Breuer blev allerede som nyuddannet fra Bauhausskolen ansat som underviser samme sted.  Hans design var med til at udtrykke skolens radikale opgør med det traditionelle. Breuer introducerede blandt andet nye ideer omkring blankpolerede og bøjede metalrør som lette og flydende linier i rummet.

I udstillingen på Trapholt vises et bredt udvalg af Breuers stoledesigns i stål, aluminium, massivt og lamineret træ. Udstillingen viser samtidig et udsnit af de designtendenser, som hersker på den danske scene i samme periode og senere. Her vises både de direkte inspirerede designs fra Bauhaus og Breuer, men også eksempler på hvordan man indenfor den danske tradition arbejder med bevidst at fastholde træet som materiale frem til bl.a. Poul Kjærholms indtog i 1950’erne.

Arkitektonisk var Marcel Breuer berømt for brugen af den retangulære form og udnyttelse af de skulpturelle muligheder og plastiske formsprog som beton gav mulighed for. I udstillingen vil det være muligt at danne sig et samlet overblik over Marcel Breuers imponerende arkitetoniske produktion ved store modeller fra hans livsværk som arkitekt.

Udstillingen løber fra 15. september, 2011 – januar, 2012.

Udstillingen er udviklet af  Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Tyskland.

 

Breuer 1
Breuer 2
Breuer 3