Maria Torp – Shaping a Pattern

Tolv rejser, tolv lande og tolv personer, der har dedikeret deres liv til at arbejde for piger og kvinders rettigheder. Vejen til udstillingen Shaping a Pattern har bragt billedkunstner Maria Torp kloden rundt, siden hun for syv år siden tog en ambitiøs beslutning om at bruge sin kunst som talerør for pigers og kvinders rettigheder på globalt plan. Fra Afghanistan over Grønland til Kina, Ukraine og Sydafrika. Fra bonede gulve i regeringsbygninger til safehouses på golde savannevidder.

Ytringsfrihed, omskæring og ret til uddannelse er blandt de store temaer, der taler ind i Maria Torps 12 stærke portrætter, der er projektets resultat og nerve i udstillingen. De portrætterede spænder fra græsrodsaktivister til Nobelprismodtagere, som Maria Torp har besøgt, boet hos og fulgt for at indfange og forstå de strukturer, der for eksempel ligger bag omskæring af unge piger.

Blandt dem er den afghanske rapper Sonita Alizadeh, der er aktiv i kampen mod børneægteskab. Phumzile Mlambo-Ngcuka, tidligere vicepræsident i Sydafrika og adm. direktør for UN Women. Ziauddin Yousafzai, en fremtrædende fortaler for pigers ret til uddannelse og far til Malala, der overlevede et Taleban skudattentat. Denis Mukwege, vinder af Nobels Fredspris i 2018 for sit arbejde for ofre for seksuel krigsvold.

Disse og otte andre markante personer har alle dedikeret sig til at kæmpe for piger og kvinders rettigheder. Nu er de portrætteret i tolv værker, der udgør kernen i udstillingen Shaping a Pattern, der åbner den 18. januar 2024 på Trapholt. Herefter forventes udstillingen at rejse videre internationalt.

Shaping a Pattern er Maria Torps mest omfattende projekt til dato og har krævet en personlig indsats ud over det sædvanlige. Ud over en række publikationer, der præsenterer de tolv personer, deres mærkesager og projektet som helhed, vil værkerne i udstillingen blive ledsaget af videoer fra Maria Torps rejser, skitser og fotos.

Dokumentar på DR

I forbindelse med udstillingen bliver der skabt en dokumentarfilm om projektet, der vil blive vist på DR TV og i en kortere version på museet.

Bog på Gyldendal

Gyldendal udgiver en bog om projektet. Sammen med Trapholts kurator Katrine Stenums artikel og fotomateriale vil den fungere som katalog for udstillingen.

Portrætterede personer:

Dr. Denis Mukwege
DR Congo
Gynækolog, kirurg, menneskerettighedsaktivist,
vinder af Nobels Fredspris i 2018

Phumzile Mlambo-Ngcuka
Sydafrika
Tidligere adm. direktør for UN Women og tidl. vicepræsident i Sydafrika og minister under Nelson Mandela.

Seqininnguak Qitura Lynge Poulsen
Grønland
Aktivist for det oprindelige folks rettigheder og LGBTQ+

Sampat Pal
Indien
Social aktivist, grundlægger af Gulabi Gang

Ziauddin Yousafzai
Pakistan
Uddannelsesaktivist og far til Malala Yousafzai

Rhobi Samwelly
Tanzania
Grundlægger af safehouses for piger, der flygter fra omskæring

Katja Iversen
Danmark
Administrerende direktør for Museum for
the United Nations – UN Live
Tidl. administrerende direktør for Women Deliver

Inna Shevchenko
Ukraine
Aktivist og leder af den internationale kvindebevægelse FEMEN

Marta Alanis
Argentina
Grundlægger af Catholics for Choice-Argentina

Sonita Alizadeh
Afghanistan
Rapper, aktivist og Girls Not Brides-ambassadør

Xiong Jing
Kina/Hongkong
Redaktør og Executive Director of Feminist Voices

Den sidste person er endnu ikke offentliggjort.

Kunstneren bag

Maria Torp (1975) er dansk kunstner uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og London College of Printing. Hendes malerier er malet i en hyperrealistisk stil, der får værkerne til at fremstå ikke blot virkelighedstro, men også over-virkelige. Værkerne i udstillingen er alle i formatet 2 x 1,5 meter og hver enkelt er understøttet af videomateriale og fotos.

Udstillingsperiode: 18.01. – 24.11.2024

 

Shaping a Pattern er støttet af:

Det Obelske Familiefond

Beckett Fonden

William Demant Fonden

Statens Kunstfond

Sydbank Fonden