800+ danskere har indleveret bidrag til fællesskabt kunstværk på Trapholt

I sidste uge var der afleveringsfrist på bidrag til det store fællesskabte kunstværk TID, der laves i samarbejde med kunstner Kristine Mandsberg. Kreative danskere mødtes på kunst- og designmuseet Trapholt for at aflevere deres bidrag, og over 800 personers bidrag er klar til at blive til ét værk.

Ved at brodere på gammelt hvidt sengelinned har deltagerne hver især visualiseret konceptet tid. Nu skal det hele samles til ét stort kunstværk.

Hver deltager har broderet ét ord, der indkapsler deres forståelse af og forhold til tid. Hvad er tid, hvordan bruger vi tid, har jeg kontrol over min tid, vil jeg have kontrol over min tid, er tid en ressource? Det er nogle af de spørgsmål, jeg har stillet, for at hver deltager kunne finde det ord, der er essensen af tid for dem, forklarer kunstneren:

–  Foruden det individuelle ord har de broderet en blå tidslinje gennem hvert bidrag. De blå tidslinjer forbindes alle i det store værk, som man kan gå rundt om og træde ind i. På den måde visualiserer vi, hvordan tid både kan opfattes som en cyklus og som noget lineært, tilføjer Kristine Mandsberg.

Deltagerne har også taget tid på ”håndens tid” – altså hvor lang tid det har taget for dem at brodere deres bidrag – og broderet tallet.

Titlen på værket kommer til at afspejle den samlede tid, alle deltagere har brugt på værket.


Kreative aktiviteter i hele landet
Der har været stor interesse for at deltage i projektet. Faktisk blev alle materialekit udleveret i projektperiodens første uge, hvorefter der blev lukket for tilmeldinger.

– De seneste måneder har der været aktiviteter og fællesskaber i hele landet, hvor deltagere har kunnet mødes og udveksle ideer, inspiration og tanker om projektet. Dette har været muligt fordi biblioteker og kulturhuse er partnere i projektet, og fordi private ligeledes har taget initiativ til lokale fællesskaber, fortæller Nina Rise, projektleder på Trapholt.

Hele ti landsbyfællesskaber i Region Syddanmark har endda været helt tæt på kunstneren, idet de har haft besøg af Kristine Mandsberg og Trapholts projektleder til en workshop om Kristines designproces og visualisering. Efterfølgende har de arbejdet videre med projektet i det lokale fællesskab.

– Det har været en stor oplevelse for mig at møde deltagerne og høre om deres proces og se deres bidrag. Jeg glæder mig til at samle bidragene. De sættes sammen fra yngst til ældst, på baggrund af deltagernes fødselsdato. På den måde kan man måske også se i værket, hvad der sker med ordvalg og håndarbejde med alderen, forklarede kunstneren til de fremmødte.


Værk fremvises til november

I august måned påbegynder Kristine Mandsberg arbejdet med at samle alle de over 800 bidrag i et stort fællesskabt værk. Værket fremvises første gang til fernisering på Trapholt den 16. november 2024 og udstilles herefter frem til november 2025.

Læs mere her: https://trapholt.dk/tid/

Projekt TID er støttet af Region Syddanmarks tematiserede kulturpulje ”kultur i landdistrikter og mindre byer”.


Om Kristine Mandsberg

Kristine Mandsberg er tekstildesigner og uddannet fra Designskolen Kolding, Tekstil i 2006. Udover dette har hun gået på The Royal College of Art, London i 2008.

Mandsberg arbejder med rumlige tekstile installationer i både kommerciel og museal sammenhæng. Hun er optaget af at have en eksperimenterende tilgang til det at arbejde med former, farver, materialer, overflader og ornamentik. Fra hendes værksted på Nørrebro i København arbejder hun i flere skalaer, materialer og kontekster. Hun er især optaget af at arbejde med rum, hvor hun ønsker at brugerne af rummet på den ene eller anden måde fysisk kan interagere med hendes arbejde, enten ved at det indgår som en del af rummets funktion, har et legende element eller et historie skabende omdrejningspunkt, som man fysisk kan gå på opdagelse i.

www.kristinemandsberg.com