278 borgere kommenterer kunst i det offentlige rum

Hvad gør det ved vores selvforståelse, at kun 5 ud af 101 statuer i København er af kvinder? Hvordan påvirkes vi af de skulpturer og monumenter, der står i vores fælles offentlige rum? Og hvad ville vi ændre, hvis vi kunne? Disse diskussioner har 278 borgere, kunstner Randi Samsonsen og Trapholt udforsket og omsat til en 5-meter høj fællesskabt kunstinstallation, der udstilles på Trapholt fra 19. november.

Alt hvad vi omgiver os med, er med til at forme vores selvforståelse. Hvordan sanser og oplever vi den kunst, der omgiver os i det offentlige rum, og kan vi i dag relatere os til statuer og monumenter, der blev opført i tidligere generationer? I samarbejde med den færøske kunstner Randi Samsonsen har 278 deltagere udforsket og diskuteret værker i det offentlige rum og gennem strik kommenteret på eksisterende værker ved at skabe modificerede miniudgaver af dem. De mange bidrag er forenet i værket Things Matter – en kæmpe installation, der nu indgår i museets samling. Projektet har med succes flyttet fokus fra strik som beklædning til strik som et kunstnerisk objekt, der inviterer til stillingtagen over for samfundsmæssige normer og traditioner.

THINGS MATTER refererer til, at alle ting omkring os har betydning, og materialer, volumen og placering spiller en afgørende rolle for vores opfattelse og påvirkning af vores omgivelser. Kunstværkers stoflighed er afgørende for deres betydning. Projektet ønsker at vække vores sanser, skærpe vores bevidsthed og få os til at tage kritisk stilling til vores omgivelser.

Deltagelse i fællesskabet er centralt, og de mange deltagere, der kommer fra hele Danmark, har gennem projektet fået udfordret deres forhold til værker i det offentlige rum og delt deres erfaringer med andre.

Museumsdirektør Karen Grøn siger:
“Kunst i det offentlige rum er ikke ligegyldigt. Tænk blot på debatten om ”I am Queen Mary”-skulpturen fra 2018, hvor kunstnerduoen Jeannette Ehlers og La Vaughn Belle ønskede at rejse debat om Danmarks fortid som slavehandlende nation. Eller den nyligt afslørede 10 meter høje skulptur på Christmas Møllers Plads af Sophia Kalkau, som er blevet kritiseret for at ligne et sexlegetøj. Deltagerne i Things Matter har været dybt engagerede i at diskutere kunstværker i det offentlige rum over hele Danmark. De har opdaget, hvor meget der har stået ubemærket overalt i landet. Med et vågent og kritisk blik har de taget stilling til, om et udvalgt værk kunne have set anderledes ud, og strikket en miniature af skulpturen med et forslag til ændring.”

Prisvindende praksis
Trapholts mål med dette og tidligere fællesskabte værker er at styrke kreativitet og fællesskaber samt at skabe plads til samtaler om væsentlige samtidsemner gennem kunst. Dette projekt er det sjette i rækken af borgerinvolverende kunstinstallationer på museet inden for de seneste fem år, og Trapholt er blevet anerkendt med priser som The European Museum Academy’s “The Art Museum Award” for arbejdet.

Kunstneren bag
Randi Samsonsen er uddannet fra Designskolen Kolding i 2012 som kandidat i design med speciale i tekstildesign. Hun arbejder i dag som tekstilkunstner og har udstillet i Norge, Danmark, Island, Finland, Tyskland, Frankrig, Canada, USA og i sit hjemland Færøerne. Samsonsen arbejder til dagligt som underviser i design og tekstil på Torshavn College på Færøerne.

Støttet af VELUX FONDEN
Trapholt modtog i 2021 en bevilling fra VELUX FONDENs museumssatsning til forskningsprojektet CraftVærk. Det er et 3½-årigt forskningssamarbejde med professor Birgit Eriksson og postdoc Tina Louise Hove Sørensen fra Aarhus Universitet. Dette projekt finansierer gennemførelsen af “THINGS MATTER” og det tidligere fællesskabte kunstværk “Dataspejlet.” CraftVærk undersøger, hvad store fællesskabte craftbaserede kunstprojekter gør for bidragsyderne, museet, samfundet og kunstbegrebet. Resultater fra forskningen præsenteres i katalogerne til udstillingerne af de to fællesskabte værker og uddybes i videnskabelige artikler.