CONNECT ME/ pressemeddelelse

CONNECT ME
Human x Nature x Technology

Trapholt sætter fokus på vores relationer til og med verden. I den store internationale udstilling CONNECT ME undersøger Eija-Liisa Ahtila, Memo Akten, Olafur Eliasson, Cecilie Waagner Falkenstrøm, Lisa Park og mange andre kunstnere, hvad det vil sige at skabe relationer og forbindelser og, hvordan det fundamentalt udfordrer vores idé om, hvad det vil sige at være menneske. Udstillingen åbner den 24. september 2022.

Oplev et stort digitalt kirsebærtræ, der først blomstrer, når personer omfavner foran det, gå på vandet og påvirk det med dine spejlinger, få solsystemets planeter til at synge, kom tæt på et 15 meter grantræ fra top til rod og mærk på egen krop, hvordan kunstig intelligens påvirker og udfordrer os i kunsten som i hverdagen.

I kølvandet på klimakrisen, teknologiudviklingen og coronapandemien er vores forbindelse til naturen, teknologien og hinanden forandret. Udstillingens undertitel Human x Nature x Technology er udtryk for en kollektiv bevægelse i mod nye forbindelser. Vi forbinder os til naturen gennem en ny forståelse for naturen, vi smelter sammen med teknologien og genbesøger, hvad det vil sige at have relationer til andre mennesker.

Kunstværkerne i udstillingen gør os opmærksomme på, at livet opstår i et netværk af menneskelige, teknologiske, materielle og naturlige relationer. Gennem stort set hele historien og på tværs af kulturer har mennesket betragtet sig selv som noget særligt – som hævet over dyrene, naturen og alle materielle ting. Kunstværkerne i CONNECT ME afslører, at det er helt modsat – at alting er tæt og gensidigt forbundet.

Kunstværkerne i udstillingen spænder fra computergenererede processer til mikroorganismer i jorden. Cecilie Waagner Falkenstrøm har skabt en kunstig intelligens, der lokker beskueren til at dele personlige informationer, og Memo Aktens kunstige intelligens skaber nye billeder gennem filtrering af millioner af billeder indsamlet på internettet. Camilla Reyman har gravet stof ned i jorden gennem flere måneder, hvor jordens mikroorganismer har formet materialets udtryk. Danske og internationale samtidskunstnere har skabt multisensoriske installationer, der giver anledning til at reflektere over vores personlige relationer til verden og, hvad det egentlig vil sige at være menneske. Hvad er en relation? Hvordan opstår en relation mellem et menneske og en ting? Hvad vil det sige at føle sig forbundet?

Museumsdirektør Karen Grøn siger:
”Vi hører og læser om både klimakrise, teknologiske nybrud og menneskelig mistrivsel – man føler sig nemt magtesløs. Kunstværkerne i udstillingen giver os et alternativt erfaringsrum at diskutere og reflektere over, hvilket samfund vi er i gang med at udvikle og, hvordan vi forstår os selv i denne udvikling. Vi har brug for kunsten til at etablere disse mere sanselige erfaringer for at igangsætte og udvide den vigtige samtale om, hvor samfundet er på vej hen og, hvilken rolle vi hver især kan spille.”

CONNECT ME er Trapholts tredje udstilling med afsæt i identitet og det personlige verdensbillede. Første udstilling var EAT ME i 2017, efterfulgt af SENSE ME i 2019. Udstillingens hovedsponsor er A.P. Møller Fonden, og derudover er udstillingen støttet af 15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Region Syddanmarks kulturpulje og Sydbank Fonden.

I udstillingen CONNECT ME gennemfører Trapholt museets første komplette klimaregnskab på en samlet produktion. Hensigten er, at udvikle en prototype som museet efterfølgende kan arbejde videre med. Som en del af Trapholts grønne omstilling arbejder museet målrettet på at blive certificeret som Green Attraction. Indsatsen er muliggjort takket være en bevilling fra Augustinus Fonden.

 

Kunstnere i udstillingen:

Annie Sprinkle & Beth Stephens / USA

Astrid Myntekær / Danmark

Camilla Reyman / Danmark

Cecilie Waagner Falkenstrøm / Danmark

Dorota Grabkowska / Polen

Eija-Liisa Ahtila / Finland

FOO/SKOU / Danmark

Jamie Diamond / USA

Lauren Lee McCarthy & Kyle McDonald / USA

Lilla LoCurto & Bill Outcault / Venezuela, USA

Lisa Park / Sydkorea

Mathias Bengtsson / Danmark

Memo Akten / Tyrkiet

Olafur Eliasson / Island/ Danmark

Ping Wong / Kina

Raquel Kogan & Rejane Cantoni / Brasilien

Yushi Li / Kina