Giga-kunstværk på Trapholt graver i 630 borgeres personlige data

Trapholt og tekstilkunstner Astrid Skibsted afslører 19. november det gigantiske kunstværk Dataspejlet. 630 borgere downloadede i foråret deres personlige data fra Facebook og Google. Gennem en algoritme blev de mange tusinder datasider omformet til grafiske mønstre, som fremhæver hver enkelt borgers oftest benyttede ord og søgninger. Borgerne har efterfølgende fortolket deres personlige data i form af broderi. Alt det pinlige, som andre ikke må vide, at vi har søgt på, er broderet med hvidt.

Vi tror, at vi er private, når vi søger på nettet, men i virkeligheden følger andre med. Det vi klikker på, det vi googler, og det vi lægger på sociale medier, efterlader dataspor, som tegner et billede af os. Vores dataspor kan sælges og benyttes kommercielt. Vi er klar over dette, men få har haft fingrene i egne data. Hvad ligger der egentlig om mig derude?

Tekstilkunstner Astrid Skibsted har udformet kunstprojektet sammen med Trapholt. Væven og broderiets formsprog er beslægtet med computerens binære logik. Tråden og garnets bevægelse op/ned er som computernes 0-1. Astrid Skibsteds 6-meter høje kunstværk samler verdens farver i seksten vævede baner, som et billede på livets mangfoldighed, forbindelser og relationer. Farverne fra de vævede baner går igen i de 630 broderier, hvor der zoomes ind på individet i denne mangfoldighed.

Det færdige kunstværk er resultatet af en lang proces i foråret, hvor deltagere fra hele landet har været til virtuelle workshops, foredrag, samtalesaloner og møder. Eksperter har delt viden om datasikkerhed, datavisualisering, digitalt selvforsvar, broderi og craft psykologi. 1300 borgere har deltaget på Facebook med ideer, spørgsmål og inspiration. Biblioteker, kulturhuse, væresteder og private hjem over hele Danmark har dannet ramme om møder og fællesskaber.

Karen Grøn siger:
Trapholts fællesskabte kunstværker er et flagskib for museet, og kunstprojekterne synliggør, at museer er meget mere end besøgsattraktioner. For eksempel lukkede Trapholt aldrig under corona, men fortsatte arbejdet med at lave de fællesskabte kunstværker LIGHTHOPE (1000 deltagere) under første nedlukning i 2020 og Tæt på træer (740 deltagere) under anden nedlukning i 2021. De stærke kunstværker, der kommer ud af projekterne, kunne aldrig have været skabt uden mødet mellem kunstnerens klare vision og deltagernes variation i form af personligt fortolkede bidrag og omhu inden for den givne ramme”.

Trapholt og Aarhus Universitet modtog i 2021 VELUX FONDENS museumssatsning, som gennem 3 ½ år økonomisk støtter forskning i, hvad der sker med deltagerne, museet, samfundet og kunstbegrebet, når kunst skabes i fællesskab med borgere. Forskningen viser blandt andet, at projektet styrker sociale fællesskaber, etablerer samtaler om et samtidsaktuelt tema (her data), gør kunstmuseet mere tilgængeligt og styrker kreative kompetencer.

Trapholt har en lang tradition for craft-projekter og fællesskabte kunstværker. Dataspejlet følger tidligere projekter, heriblandt de seneste Tæt på træer (2021) Grænseløse Sting (2020) og LIGHTHOPE (2020) . Trapholt har modtaget flere anerkendelser for arbejdet med fællesskabte værker, bl.a. Dansk Kulturlivs branchepris 2021 og The Artmuseum Award 2021.

Projektet er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og VELUX FONDEN.