INDBRUD PÅ TRAPHOLT

Kort efter champagneflaskerne sprang i de danske hjem nytårsnat gik alarmen på Trapholt, og værket ”Rolexgate” af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet. Trapholt havde også et indbrud 10. december 2018, som museet ikke har offentliggjort før nu af hensyn til politiets efterforskning.

Politiet i Kolding udsender i dag følgende efterlysning, som Trapholt gerne vil dele:

Der har været to indbrud på Trapholt Museum, Kolding. Har du set noget, hørt noget, eller ved du noget, som kan hjælpe med opklaringen?

Natten til den 10. december 2018 begik flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev bl.a. stjålet en ca. 30 kg. tung Kay Bojesen abe.

Igen den 1. januar 2019 ca. kl. 00.03 blev der begået indbrud på Trapholt Museum, hvor værket ”Rolexgate” af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet af formentligt to gerningsmænd. Gerningsmændene kan have cyklet til gerningsstedet, hvor nogen måske kan have set personer omkring Trapholt eller personer, som cyklede i området omkring Trapholt. Måske er det de samme gerningsmænd til begge indbrud.

Rolexgate værket forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex ur.

Måske ved du hvor de to helt specielle ting nu er? Det kan jo være over hele landet. Eller var du i området ved Trapholt ved de to lejligheder? Ring til os på 114. Vi siger tak på forhånd for hjælpen.

Museumsdirektør Karen Grøn udtaler:
-Det er enhver museumsdirektørs mareridt. Trapholt er naturligvis sikret efter alle kunstens regler og forskrifter og har samme sikkerhedsniveau som andre museer i Danmark. Men det er vanskeligt at forhindre enhver tænkelig situation. Vi er jo ikke et pigtrådsomhegnet militærområde. Trapholts samling er den danske befolknings ejendom og mulighed for adgang til kunst og fælles oplevelser. ”Rolexgate” er et af Trapholts centrale hovedværker, som mange gæster kommenterer og forholder sig til. Når personer foretager et råt og samvittighedsløst indbrud som dette, er det ikke kun Trapholt, men os alle som mister et vigtigt kunstværk.

Trapholt erhvervede ”Rolexgate” i 2013 i forbindelse med museets 25 års jubilæum og særudstilling med Marco Evaristti, som også er kendt for værket ”Helena og fiskeren” med guldfisk i en blender fra 2000. ”Rolexgate” er fra 2006 og forestiller indgangspartiet til Auschwitz-Birkenau i Polen, hvor over 1 million jøder blev dræbt under 2. verdenskrig. Værket består af 2,3 kg 18 karat guld fra jøders tænder, hvoraf en del af tænderne var fra jøder i Auschwitz. Derudover består værket af et guld Rolex ur fra 1941, samt et tog i hvidguld besat med ca. tusind 11 karat diamanter og et skinnespor i agat.

Det er desværre ikke første gang Trapholt oplever indbrud. I december 2005 fik Trapholt stjålet fire krukker af keramikeren Axel Salto, og igen i november 2006 fik museet stjålet endnu en krukke af Axel Salto og en krukke af J.F. Willumsen. Mirakuløst dukkede tre af Axel Salto krukkerne op i 2015 og blev hjembragt til Trapholt. Med politiets arbejde og hjælp fra offentligheden håber Trapholt, at de stjålne værker vil kunne findes og blive bragt tilbage til museet