Kolding Kommune og Trapholt går sammen om indsats for demensramte

Kolding Kommune og kunst- og designmuseet Trapholt etablerer et langsigtet samarbejde om et sanseprogram målrettet sårbare seniorer på tværs af plejehjem i Kolding Kommune. Formålet er at styrke trivslen i hverdagen for demensramte og sårbare seniorer samt medarbejderne på plejehjemmene. Erfaringerne bygger på et pilotprojekt, der blev gennemført i 2023 med meget positive resultater.

Kunst som omdrejningspunkt
Omdrejningspunktet er kunstens sanselige potentiale til at forløse nærvær, samvær og fortællinger. Gennem udvalgte kunstværker og sanselige formidlingsværktøjer giver Trapholt mulighed for, at borgere ramt af demens kan tilgå kunsten på en tryg og engagerende måde og åbne op for nærværende fællesoplevelser sammen med deres pårørende og plejehjemsmedarbejderne.

– Projektet er skræddersyet til mennesker ramt af demens og deres omgivelser. Kunsten skaber et sanseligt fordybelsesrum, hvor både den demensramte borger, plejepersonalet og pårørende oplever meningsfuldt samvær, og selve sygdommen træder i baggrunden, fortæller Karen Grøn, der er direktør på Trapholt.

Indsatsen er del af Kolding Kommunes budgetforliget for 2025-28, hvor et enigt seniorudvalg fordelte midlerne. Om sanseprogrammet og samarbejdet med Trapholt siger 2. viceborgmester og formand for seniorudvalget Søren Rasmussen:

– Det er vigtigt for os i Kolding Kommune at støtte op om livskvalitet og trivsel på vores plejehjem. Gennem samarbejdet med Trapholt giver vi ældre med demens og deres familier mulighed for at opleve nærvær og glæde gennem kunsten. Sanseprogrammet kan netop skabe meningsfulde og mindeværdige øjeblikke mellem de ældre, deres pårørende og medarbejderne – selv i en svær livssituation.

Fire indsatser
Projektet består af fire indsatser, der henvender sig til Kolding Kommunes 10 kommunale plejehjem:

  • Et besøgsprogram for plejehjem, hvor Trapholt kommer ud med kunst, oplevelser og materialer, der kan benyttes på stedet.
  • Et Trapholt-besøgsprogram, hvor demensramte og sårbare seniorer samt plejehjemsmedarbejdere kommer til Trapholt og deltager i særligt tilrettelagte forløb.
  • Et pårørende-besøgsprogram, hvor demensramte og sårbare seniorer samt deres pårørende inviteres til særlige arrangementer på Trapholt.
  • Et uddannelsesprogram, hvor plejehjemmenes medarbejdere trænes i at anvende Trapholts forløb.

Sanselige samtaler og kreative oplevelser
Kunstoplevelserne i pilotprojektet havde afsæt i tre udvalgte værker fra Trapholts samling, som blev reproduceret i naturlig størrelse for at skabe en autentisk og sanselig oplevelse. Hertil kommer formidlingsværktøjer, der er tilpasset forskellige temaer: naturen, mindet og mennesket. Værktøjerne inkluderer sanselige objekter, digte, sangtekster, samtalekort og kreative materialer, som inddrager både følesansen og sanserne omkring erindringer og identitet. Værktøjerne åbner op for at borgerne kan deltage aktivt i samtaler og kreative aktiviteter som akvarel eller collage, alt efter deres interesse, dagsform og behov.

Metoden bygger på korte, fokuserede møder med værket, hvor beboerne på plejehjemmene oplever fordybelse i værkerne gennem både syn og berøring. Efterfølgende bliver oplevelsen uddybet med formidlingsværktøjerne, der åbner for samtaler og skaber forbindelse til kunstens verden på en tryg og stimulerende måde.

Kunsten skaber fællesskab og genkendelse
Erfaringer fra tidligere projekter har vist, at lyrik og musik også kan skabe ro og sanseligt fællesskab. Så udover kunstoplevelsen vil der være oplæsning af digte, noveller og fællessang. Det åbner op for et gensidigt respektfuldt rum mellem den sårbare senior og vedkommendes omgivelser.

– Man skal huske at det ikke blot er en person, der rammes af demens. Det er et helt system af relationer mellem borgeren, plejehjemsmedarbejdere og pårørende, der er ramt af demens. Det er opslidende for alle at være i. Med kunsten kan vi skabe nogle frugtbare interessante fællesoplevelser, som skaber mening for alle involverede gennem respektfuld og sanselig kontakt mellem demensramte borgere, deres pårørende og medarbejderne på plejehjemmene, udtaler Karen Grøn.

Et varigt samarbejde for demensvenlige kulturoplevelser
I samarbejdet med Kolding Kommune planlægger Trapholt udrulningen af det demensvenlige sanseprogram på samtlige plejehjem i Kolding. Programmet understøtter Trapholts vision om at være museum for alle og Kolding Kommunes vision om at skabe gode og meningsfulde kulturoplevelser for alle borgere – uanset livssituation og sygdom.