Kolding Kommune og Trapholt skaber kunst i Borchs Gård sammen med borgerne
Kolding Kommune og Trapholt har inviteret en gruppe kunstnere til at se på Borchs Gård i Kolding midtby. Inspirationen er hentet fra Holland, hvor man sender kunstnere ind i et område inden for en nærmere bestemt radius for at undersøge, hvad der er på færde. Ud fra dette skabes nye kunstværker. Formålet med Radius Kolding er at skabe liv og nye perspektiver på midtbyen.
Fire kunstnere indtager således Kolding d. 16.-25. september og inviterer Koldings borgere med til kunstneriske undersøgelser, der præsenteres om formiddagen lørdag d. 30. oktober. Et lysværk vil stå til og med lysfestivalen – de andre værker vil stå helt frem til 1. marts 2022.
Udgangspunktet er Borchs Gård, hvorfra kunstnerne har lavet en usynlig cirkel med en radius på 50 meter. Det er inden for denne cirkel, undersøgelserne foregår.
Kunstnerduoen Ejdrup & Ejdrup vil d. 23.-25. september gerne samtale med Koldings borgere om, hvilke tanker de har om midtbyen. Man kan tilmelde sig på Facebook og kort skrive, hvad man synes er vigtigt at tale om på https://www.facebook.com/groups/radiuskolding. Ved for mange tilmeldinger trækkes der lod, og deltagere kontaktes direkte af kunstnerne. Samtalerne vil indgå i lysskulpturen POP UP Lysskulptur akkompagneret af musik komponeret af Palle Mikkelborg. POP UP Lysskulptur afsløres lørdag d. 30. oktober og står til og med Kolding lysfestival i december.
Kunstner Kristoffer Ørum efterlyser borgere med kæledyr, som d. 24. og 25. september vil lade deres dyr nænsomt scanne til projektet The Kolding Creature. The Kolding Creature bliver et virtuelt tredimensionelt dyr baseret på scanningerne og kæledyrsejernes samtaler med Kristoffer Ørum, der vil husere i området omkring Borchs Gård til og med 1. marts 2022. The Kolding Creature afsløres lørdag d. 30. oktober. Man kan tilmelde sig og sit kæledyr på http://kolding.monster. Scanningen og samtalen tager omkring 30 minutter og finder sted i bæredygtighedshuset, Jernbanegade 3, den 24. og 25. september mellem kl. 9.30 og 19.30.
Kunstner Lene Noer inviterer borgere i Kolding til at lave forsøg med vand og udvikle vandskulpturen HYDRA i Borchs Gård fra den 16.–25. september i tidsrummet 10-17. Borgere opfordres til at medbringe en genstand hjemmefra i materialer, der kan tåle vand, og som vil kunne indgå i de skulpturelle forløb. De færdige værker HYDRA 1-2-3 fæstnes afslutningsvis på nedløbsrør i Borchs Gård og vil gøre regnskyl til en ny legende oplevelse. HYDRA præsenteres lørdag den 30. oktober og står frem til og med 1. marts 2022. Vil man høre mere om projektet og/eller tilmelde sig dette eller de andre projekter, kan man kontakte Lene Noer på lene.noer@hotmail.com.
Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt, siger:
Kunst er meget mere end pynt. Med kunstneriske handlinger kan vi stille spørgsmål og skabe værker, som undrer og bevæger os. Koldings midtby er en by i bevægelse, og vi kan bruge kunsten til at blive opmærksomme på elementer, vi ignorerer såsom tomme butikker eller forskellige tanker om frygt, der styrer os eller den evige regns potentielle poesi.
Man kan læse mere detaljeret om alle tre projekter på www.trapholt/radius-kolding.
Projektet er støttet af Kolding Kommune og Kulturministeriets pulje til 100 dage med Kultur og Idræt.
Sponsorer og samarbejdspartnere
Kunstnerne i Radius Kolding
Kristoffer Ørum (f. 1975) er uddannet billedkunstner på Det Kongelige Danske Kunstakademi samt Goldsmiths College ved University of London og har udstillet i ind- og udland, ligesom han var professor ved Det Fynske Kunstakademi fra 2012 – 2015.
Kristoffer Ørum har i sin kunstneriske praksis koncentreret sig om at synliggøre de digitale sfærer, vi bevæger os i. Han har specielt arbejdet med at drille eller forstyrre de digitale algoritmer og teknologier, der kortlægger og gennemtrænger vores hverdag, for at få dem til at ’snuble’ i deres egen (in)effektivitet, som vi måske alt for ofte tager for givet.
Lene Noer (f. 1951 ) er uddannet ved Printmaking dept., Illinois State University 1971 – 72 og Århus Kunstakademi 1972 – 1978. Lene Noer arbejder med grafik, skulptur, mixed media, relationel æstetik og borgerinddragende kunst i det offentlige rum, og hun er bl.a. kendt for The Bus Project 2013 – 2015 og Grasslands 2013 – 2019 og borgerinddragende kunstprojekter i Nordsalling, lige som hun er medlem af Billedkunstnernes Forbund.
Ejdrup&Ejdrup er et nystartet samarbejde, der i sit første år har arbejdet med social inklusion i et belastet område i København og nytænkende trafiksikrende foranstaltninger i Thy. Ejdrup&Ejdrup arbejder med æstetiske greb og værker, der med enkelthed og humor skaber dialog om eksistentielle spørgsmål i dagligdagen, ligesom de peger på nye mulighedsrum. Ejdrup&Ejdrup består af billedkunstnerne Elle-Mie Ejdrup Hansen og Birgitte Ejdrup Kristensen. Tilsammen repræsenterer Ejdrup&Ejdrup en bred erfaring med at arbejde med kunst i det offentlige rum og at samarbejde med mange forskellige mennesker.