Markant udvidelse af Trapholt på vej
Med fuld finansiering sikret står Trapholt over for en større udvidelse og transformation, der skal fremtidssikre museet og give de besøgende endnu flere oplevelser. Takket være en støtte på i alt 102,4 mio. kr. fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Villum Fonden og Kolding Kommune muliggøres nu en årelang drøm om en udvidelse af museet.
Konkret vil transformationen omfatte en udvidelse af gæstemodtagelsen, etablering af en skulpturlounge og et fleksibelt formidlings- og craftcenter samt integration af museets parkområder i den samlede oplevelse. I forbindelse med udvidelsen vil Trapholts underjordiske museum desuden blive bragt tilbage til sin oprindelige arkitektoniske udformning med lysindfald fra atriumgården. Det underjordiske museum skal huse en nypræsentation af Trapholts samling, hvor besøgende inviteres til at lave deres egne udstillinger.
– Med den generøse økonomiske støtte fra de tre fonde og Kolding Kommune bliver det i endnu højere grad muligt at forløse Trapholts unikke potentiale som en international besøgsdestination og kulturhus for Koldings borgere. De nye faciliteter vil allerede fra museumsbesøgets start betone, at Trapholt er et kunstmuseum, som er tilgængeligt for alle, hvor engagement og deltagelse er i højsædet, med kunst, kunsthåndværk og design som allestedsnærværende omdrejningspunkt. Dette indebærer også en markant forbedret adgang til og oplevelser med samlingen. Det er desuden en mangeårig drøm at få etableret et sammenhængende parkområde, som kan blive bedre integreret i museumsbesøget, samt at understøtte oplevelsen af lys i både renoveringen af eksisterende bygninger og de nybyggede tiltag i projektet, siger museumsdirektør Karen Grøn.
Udvidelsen vil realisere Trapholts potentialer og fremtidssikre museet med bedre kapacitet og tilgængelighed for de besøgende. Først og fremmest løses den positive udfordring, at Trapholt har langt flere gæster, end museet oprindeligt blev designet til.
Med over 100.000 gæster årligt de seneste år (108.133 gæster i 2024) og forventninger om yderligere besøgsstigninger er der behov for at imødekomme gæsters praktiske adgang og formidlingsmæssige behov.
Trapholt vil med udvidelsen rumme et fleksibelt formidlingsområde, hvor aktiviteter for brugergrupper fra børnehavebørn til demensramte samt markeder, craftfællesskaber og erhvervsarrangementer vil kunne finde sted. Trapholt er internationalt prisbelønnet for museets formidling, og med de nye formidlingsfaciliteter forventer museet at kunne videreudvikle og styrke formidlingsprofilen.
Derudover skal parken blive Koldings nye grønne oase med et stisystem, der inviterer til både aktivitet og fordybelse – hele vejen rundt om museet med kunstoplevelser og opholdsrum.
Processen er, at fem teams bestående at arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører og bæredygtighedskonsulenter inviteres til at deltage i en arkitektkonkurrence på baggrund af et EU-udbud med forudgående prækvalifikation. Det vindende team offentliggøres ultimo april, og selve ombygningen er planlagt til at begynde i januar 2026. De foreløbige planer er, at museet vil være lukket for besøgende fra den 31. december 2025 til den 1. marts 2027.
Citater
Kolding Kommune
”Trapholts udvidelse er en stor gevinst for hele Kolding Kommune, oplandet og Region Syddanmark. Museet er en vigtig kulturel drivkraft, der skaber oplevelser og fællesskaber for både borgere og besøgende. Med denne ambitiøse transformation og de tre fondes flotte bidrag sikrer vi, at Trapholt fortsat kan udvikle sig som et af Danmarks førende kunstmuseer. Kolding Kommune er stolte af at støtte projektet, der ikke bare løfter Trapholt, men også styrker Koldings attraktivitet og kulturliv for fremtiden.”
Knud Erik Langhoff, borgmester, Kolding Kommune
Augustinus Fonden
”Trapholt er anerkendt for sin formidling om dansk kunst, kunsthåndværk og design, som appellerer til et mangfoldigt publikum både lokalt og internationalt. Vi har med stor interesse fulgt Trapholts udvikling af samlingen og flere samskabelsesprojekter, hvilket har bidraget til at placere Trapholt som et vigtigt kunstmuseum i museumslandskabet. Udviklingen af de fysiske rammer styrker Trapholts mulighed for fortsat at skabe kvalificerede kunstoplevelser i det kommende formidlings- og craftcenter.”
Frank Rechendorff Møller, adm. direktør, Augustinus Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Transformationsprojektet løser en række udfordringer og indtænker innovativt den helhedsoplevelse, som fremtidige gæster vil få på Trapholt. Med projektet løftes de udstillingsmæssige rammer og muligheder såvel som de mange øvrige forhold, der er væsentlige for et vellykket museumsbesøg. Trapholt bygger sig hermed ind i fremtiden, og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond er begejstrede for at kunne bidrage til, at denne bastion for kunst, kunsthåndværk og design optimeres.”
Christine Wiberg-Lyng, fondsdirektør, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Villum Fonden
”Vi er glade for at støtte udvidelsen af Trapholt, der vil forene bæredygtigt byggeri med en respektfuld optimering af museets eksisterende rammer. Særligt vægtes integrationen af dagslys, der både skal styrke den arkitektoniske helhed og skabe en ny sammenhæng mellem bygningen, parken og formidlingscentret. Med de fleksible og åbne rumligheder vil museet kunne imødekomme en voksende interesse og byde et endnu bredere publikum fra hele landet velkommen i inspirerende omgivelser”.
Lars Bo Nielsen, direktør, Villum Fonden
Fakta
Trapholt er et museum for moderne kunst, kunsthåndværk og design, kendt for sin enestående arkitektur og naturskønne placering ned til Kolding Fjord. Museet åbnede i 1988 og dets arkitektur er i sig selv en attraktion. Tegnet af Boje Lundgaard og Bente Aude, med en udvidelse i 1996 af Boje Lundgaard og Lene Tranberg, er museet bygget op omkring en central museumsgade, hvor udstillingslokalerne skaber spændende, rumlige oplevelser. Udenfor afgrænser den kraftfulde, skulpturelle mur – skabt af Finn Reinbothe – museet fra en stor skulpturpark med værker af danske samtidskunstnere. Haven er anlagt af C.Th. Sørensen. Trapholt har modtaget en lang række nationale og internationale priser for sin formidling. Blandt andet modtog museet i 2021 den prestigefyldte European Art Museum Award, hvor det blev udnævnt som en rollemodel for fremtidens kunstmuseer. Juryen konkluderede: “Museums change lives! Trapholt really does!”