Ny bæredygtig café på Trapholt

Besøgende på Trapholt vil fra den 8. oktober kunne få en ny spændende caféoplevelse. Caféen på Trapholt får ny forpagter og med det også ny indretning, nyt menukort og nyt navn – Gustav Lind Trapholt.

Gustav Lind Trapholt får fokus på bæredygtighed i form af sæsonens grøntsager, lokale kvalitetsråvarer og i holdningen til altid at bruge det hele dyr. Navnet, Gustav Lind, stammer fra Trapholts grundlægger, der sammen med sin kone skænkede landstedet Trapholt til Kolding Kommune, mod at kommunen fik opført et kunstmuseum.
Trapholt og den nuværende forpagter, Lone Beck, er blevet enige om ikke at gentegne kontrakten for den næste periode. Beck har været forpagter i 9 år – et samarbejde både Trapholt og Beck har været meget tilfredse med. De nye forpagtere er Jimi Kristensen og Rasmus Vemmelund, der står bag Volkerts Fylke og Bror Ditlev i Kolding.

»Sammen med Jimi Kristensen og Rasmus Vemmelund vil vi på Trapholt tilbyde en ny madoplevelse og et nyt cafémiljø i museumsrummet. Gustav Lind Trapholt skal være stedet, hvor museets gæster kan få en oplevelse, der emmer af den ånd, den historie og den fortælling, som findes her,« siger direktør for Trapholt, Karen Grøn.
Caféen lukker ned i perioden 1.– 8. oktober, hvor lokalerne skal nyindrettes med blandt andet møbler af Cecilie Manz og Gamfratesi. I lukkeperioden vil der være et alternativ, så museets gæster kan få lidt let at spise og drikke.

Gustav Lind i æbleplantagen. Foto: Trapholt

Historien om Gustav Lind

Gustav Lind (født i Kolding i 1886) havde gennem 33 år en anerkendt tandlægepraksis i Amsterdam. I midten af 1930erne opkøbte han og hans hustru, Helene Elisabeth Hansen, store arealer i Strandhuse og byggede en sommerresidens – en funkisvilla tegnet af den hollandske arkitekt A. P. Smits, der fik navnet Trapholt. Derudover fik de anlagt en stor æbleplantage med ca. 12.000 frugttræer. Haven blev tegnet af C. Th. Sørensen med blandt andet plænen, der buer ud mod alle sider og giver illusionen af jordklodens krumning, samt de historiske atlascedertræer som flankerer opkørslen fra Fjordvej, der blev importeret særligt til formålet fra Frankrig.
I løbet af 2. Verdenskrig i 1939 besluttede Lind parret sig for at søge tilbage til Danmark, og efter hjemkomsten til Danmark blev villaen i 1944 ombygget og udvidet og fik sit nuværende karakteristiske udseende med stråtækt tag. Villaen huser i dag Trapholts administration.

Æbleplantagen, der fik navnet “Trappergården”, blev Linds hovedbeskæftigelse efter hjemkomsten til Danmark. Enkelte af æbletræerne står stadig bag den hvide mur til venstre for indgangen til Trapholt.

Ægteparret var barnløst og oprettede Trapholtfonden, hvor de afstod 23 tdr. land til Kolding Kommune. Til gengæld forpligtede kommunen sig til at oprette et kunstmuseum.
Helene Lind døde i 1980 og Gustav Lind 20. juni 1984 og nåede derfor desværre ikke at opleve museet Trapholt, der åbnede i 1988.