I sansernes vold

Trapholt stiller skarpt på sansernes komplekse samspil. I den store internationale udstilling, SENSE ME, sætter Olafur Eliasson, Wassily Kandinsky, Georgia O’Keeffe mfl. fokus på, hvordan lyd, duft, farve og form påvirker os.

Test dine sanser, smag en farve, stik hovedet i skyen, besøg en kunstig skov og læg dig på en talende tunge. Trapholts store særudstilling SENSE ME, der åbner den 12. september 2019, udforsker sansernes betydning for vores oplevelse af os selv og andre. Udstillingen sætter hele kroppen i spil i store kunst- og designinstallationer af blandt andre Olafur Eliasson, Jeppe Hein, Anne Patterson, Margrethe Odgaard og Peter de Cupere. Udstillingen viser desuden værker af avantgarden fra starten af det 20. århundrede af blandt andre Wassily Kandinsky og Georgia O’Keeffe, som også var optagede af det multisensoriske menneske.

Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt, siger:
-Billeder og lyd fylder meget i vores dagligdag, og vi kender alle modsætningen mellem at hygge i en blød sofa, pakket ind i en lun plaid med duftende varm kakao, musik og en bog i stearinlysets skær, og det at ligge på tandlægens hårde briks med skarpt lys direkte ned i ansigtet og mærke smerte på trods af bedøvelsen, når lyden af de kolde hårde redskaber buldrer i kraniet. Forskellen på de to situationer illustrerer, hvordan vores oplevelser i virkeligheden består af en symfoni af impulser.

Udstillingen SENSE ME sætter fokus på vores sansning af verden gennem kunst fra starten af det 20. århundrede, samtids kunstinstallationer, design og workshops. Den lægger ud med værker af avantgarden fra starten af 1900-tallet, der varslede en ny spirituel kobling mellem materiale, ånd og sanser.  Samtidskunstnere- og designere i udstillingen breder den sansemæssige vifte ud til rumlige installationer, hvor de inddrager lyd, duft, smag, taktilitet, berøring og krop. Gæster inviteres til at sætte sanserne først og refleksionen efter. Vi reagerer instinktivt, men også forskelligt på vores sanser. Inspireret af fænomenet ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) kan man i udstillingen undersøge, hvordan hviskende, knasende, knitrende og gnidende lyde påvirker en selv.

Det multisensoriske er ikke så fjernt fra vores hverdag. Den verdenskendte danske hygge kan ses som en multisensorisk situation, der indeholder noget godt at spise, drikke, lytte til, sidde i, belysning, tempo etc. I SENSE ME præsenteres hyggen gennem stuemiljøer fra 1950’erne og frem til i dag.  Fra hjemmebaren til symaskiner i stuen og flydersofaer foran store fladskærmsfjernsyn til intelligente hjem og brætspil.

I workshops kan man undersøge sammenhængen mellem smag og farve; fortælling og duft samt forholdet mellem grafisk udtryk og smag. Desuden kan gæster tage en test, der indikerer, om de er synæsteter, det vil sige mennesker, for hvem for eksempel lyd udløser en ekstra sansning i skikkelse af en farve, en form, et tal eller en smag. Det anslås at en ud af ti er synæstet.

SENSE ME udfordrer os på, hvad det vil sige at sanse for den enkeltes individuelle oplevelser, andres oplevelser samt gøre os opmærksomme overfor manipulerende sensoriske impulser fra dem, der vil opnå noget gennem ubevidst påvirkning af vores sanser.

SENSE ME er del af udstillingsrækken på Trapholt med afsæt i det personlige verdensbillede. Første udstilling var EAT ME i 2017.

SENSE ME er forsket og kurateret af Trapholts museumsdirektør Karen Grøn og museumsinspektør Katrine Stenum Mortensen.

Udstillingen er støttet af A.P. Møller Fonden og Spar Nord Fonden.