Trapholt åbner soloudstilling med Malene Landgreen

Den 19. januar 2023 åbner Trapholt en stor soloudstilling af Malene Landgreen. Udstillingen, der har titlen Flow of Change, er skabt til Trapholt som et totalværk, der udfordrer det klassiske maleris fysiske grænser.

Malene Landgreen skaber sine værker ud fra maleriets grundlæggende komponenter: farve, form og linje. Kunstneren tager os gennem udstillingens fire sale, der med forskellige kunstneriske greb byder på et sanseligt flow gennem universer til fordybelse og nærvær med farver – deraf udstillingstitlen ”Flow of Change”. Udstillingstitlen relaterer sig ligeledes til Malene Landgreens arbejde, idet hun med udstillingen igen udfordrer egen praksis og bløder op for det geometriske og enkle, der historisk kendetegner hendes arbejder. Den mere legende tilgang til kunsten understreges også af små referencer i udstillingen til bl.a. skak og spillekort.

Gennem en række nye arbejder i både to- og tredimensionelle installationer udfordrer Landgreen det klassiske flade maleri. Udstillingens fire rum tilbyder besøgende en forskelligartet erfaring med farver og former. Det første rum domineres af leg med geometriske former, der bevæger sig fra lys til mørke og farve tæt forbundet med rummets arkitektur. I det andet rum dominerer de organiske former. Det dynamiske farvespil er en undersøgelse af forholdet mellem de enkelte farver, mens de gradvist flyder mere og mere ind i hinanden og bliver mere transparente. Enorme kunstværker af bemalet sejl indtager det tredje rum, der understreger arkitekturens rumlighed, materialitet og farver. Maleriets abstrakte bemalede baggrund, med indslag af glimmer, metal, sølv og guld reflekterer lyset i udstillingsrummet. Udstillingen afsluttes i det fjerde rum med en legende farveeksplosion. Rummet er indtaget af en stor trappe, der inviterer til at lege med, kravle op og betragte rummet og farverne fra nye vinkler.

Malene Landgreens udstilling leder direkte over i Trapholts permanente Richard Mortensen-udstilling med kunstnerens store stedsspecifikke malerier. Richard Mortensens formsprog er en direkte inspiration for Landgreens arbejde og ambition om at lade det konkrete formsprog bestående af punktet, linjen og fladen etablere det kunstneriske rum. Flow of Change og Richard Mortensen-salen bliver i samspil repræsentanter for konkret kunst – dengang og nu.

Flow of Change indgår i udstillingsrækken Maleriske Sansninger, hvor Trapholt sammen med nogle af Danmarks mest interessante malere sætter maleriets sanselige potentiale under lup. Første udstilling var med Erik A. Frandsen i 2022. Udstillingsrækken er gjort mulig gennem økonomisk støtte fra Det Obelske Familiefond.

Malene Landgreen (f. 1962) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Academy of Fine Arts i Budapest. Hun har udført en række markante udsmykningsopgaver i det offentlige rum, herunder b.la. til Rigshospitalet, Novo Nordisk og Aarhus Universitet. Landgreen er repræsenteret i flere samlinger på danske kunstmuseer, herunder Statens Museum for Kunst, KUNSTEN og Kastrupgårdsamlingen.  Senest har kunstneren i 2022 modtaget den højeste udmærkelse inden for billedkunsten i form af Thorvaldsens Medalje.

Udstillingen er støttet af Beckett Fonden, Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden, 15. Juni Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Grosserer L.F. Foghts fond og Flügger Group A/S.

Pressefotos