Trapholt strikker kunstkritik

Hvad betyder de mange monumenter, statuer og kunstværker, vi er omgivet af? Trapholt og tekstilkunstner Randi Samsonsen inviterer borgere til at indgå i en kritisk dialog om de værker, som befolker vores offentlige rum. Deltagerne vælger hver især et værk, som de ønsker at tilføje en ændring. Værket skaleres ned til max 30 cm i strik, og de færdige resultater indgår i færøske Samsonsens monumentale seks meter høje fællesskabte kunstværk, der får titlen Things Matter.

Når vi bevæger os i det offentlige rum støder vi konstant på værker, som en gang blev placeret for at skabe en fortælling netop der. Noget glædes vi over, andet ærgrer os og flere lægger vi slet ikke mærke til. Værker i det offentlige rum er ikke uskyldige. I oktober 2021 delte DR nyheden om, at kun 5 ud af 101 navngivne statuer i København er af kvinder. Til sammenligning er 26 af dem dyr og 70 er af mænd. Offentlige værker bærer på historier, som er til stede hver gang vi passerer dem og har derfor gennem tiderne været udsat for symbolske handlinger. Ved opstanden i Ungarn i 1956 var destruktionen af en Stalin statue en vigtig markering rettet mod de sovjetiske besættelsesstyrker. I 2021 blev en Christopher Columbus statue revet ned i Colombia som led i dekoloniale protester, og i 2020 var der afstemning i Nuuk om, hvorvidt en Hans Egede statue skulle fjernes.

I 2020 kom en gipsafstøbning af en buste af Frederik V placeret på kunstakademiet på alles læber, da den blev smidt i Københavns havn som del af en kunstnerisk handling med kommentar til den danske kolonihistorie. Busten blev fisket op af havnen og havde radikalt ændret form. Kunstneren Katrine Dirckinck-Holmfeld kaldte det for en rematerialisering.

I kunstprojektet Things Matter skal deltagerne på ingen måde ødelægge værker, men inviteres til at se på det offentlige rum med et kritisk blik og overveje, om de føler sig repræsenterede af de værker, der omgiver os. Hvilken korrigering har de lyst til at tilføje gennem deres strik? Ligesom Asger Jorn malede Den Foruroligende Ælling over et maleri, han havde erhvervet på et loppemarked, vil deltagerne tilføje det element, de synes, der mangler.

De modificerede strikkede bidrag afleveres på Trapholt i slutningen af april og vil efterfølgende indgå i den monumentale skulptur Things Matter af tekstilkunstner Randi Samsonsen.

Projektet og processen
I løbet af projektperioden, der løber fra februar til ultimo april, afholdes der oplæg og craftsaloner på Trapholt. Her vil deltagerne mødes og diskutere, hvad kunst og monumenter i det offentlige rum betyder. Der vil være oplæg til debat og samtalesaloner ved professor ved AU Jacob Wamberg (2/3), aktivist Dorthe Iversen (8/3), lektor ved AU Britta Timm Knudsen (23/3) og professor ved KU Mikkel Bille. Desuden afholdes en filmaften i samarbejde med CPH:Dox (15/3).

Derudover bliver der masterclasses og workshops med Randi Samsonsen, hvor deltagerne kan lære strikketeknikker og få ny inspiration til, hvordan opgaven kan gribes an. Deltagerne kan hver uge i løbet af projektperioden møde Randi Samsonsen online til ”Tips og tricks Zoom-møder”. Desuden vil det være muligt at finde hjælp og inspiration i fællesskaber over hele landet, hvor lokale craft-ambassadører og -partnere inviterer til craftsaloner.

I projektets Facebookgruppe Things Matter Trapholt, kan alle følge med i processen, dele inspiration, tanker og kommunikere med Randi Samsonsen, Trapholt og andre deltagere.  På projektets hjemmeside www.trapholt.dk/things-matter kan man få information og bestille strikke-kit.

Trapholt har vundet priser for fællesskabte kunstværker
Trapholt ønsker med museets fællesskabte kunstprojekter at skabe unikke kunstværker i samarbejde mellem en kunstnerisk vision og borgeres unikke kreative bidrag. Museet har en vision om at styrke kreativitet og fællesskaber samt at skabe rum for samtaler og refleksioner over væsentlige samtidsemner gennem craft.

Things Matter bliver den sjette borgerinddragende kunstinstallation på Trapholt inden for fem år: Tingsted (2019) – et værk skabt med trædrejere fra hele Danmark, Grænseløse Sting (2020) – et værk skabt i forbindelse 100-året for genforeningen, Lighthope (2020) – et værk skabt under den første corona-nedlukning, Tæt på Træer (2021), der tematisererede kærligheden til naturen og behovet for at passe på klimaet og Dataspejlet (2022), hvor deltagerne dykkede ned i de dataspor, de efterlader på nettet. Trapholt har modtaget flere priser for museets arbejde med borgerinddragende projekter bl.a. The European Museum Academy’s The Artmuseum Award.

Kunstneren bag
Randi Samsonsen er uddannet fra Designskolen Kolding i 2012, som kandidat i design med speciale i tekstildesign. Hun arbejder i dag som tekstilkunstner og har udstillet i Norge, Danmark, Island, Finland, Frankrig Tyskland, Canada, USA og i sit hjemland Færøerne. Samsonsen arbejder også som underviser og udvikler af tekstilafdelingen på Tórshavn College på Færøerne.

Projektet er støttet af VELUX FONDENs museumssatsning