Tæt på Træer
TÆT PÅ TRÆER sætter fokus på klimaet og den stigende interesse for at komme tæt på naturen. Sammen med tekstilkunstner Tina Ratzer og Trapholt har 740 borgere skabt det store fællesværk.
Tæt på Træer er en kæmpe kunstinstallation i form af en kunstig skov, som man kan gå ind i og opholde sig i. Tæt på Træer blev skabt under corona nedlukningen i vinteren 2021 af tekstilkunstner Tina Ratzer og Trapholt i samarbejde Trekantområdets biblioteker, naturvejledere, håndarbejdeklubber samt dansk patchworkforening.
Skovens mange blade er syet i patchwork af projektets deltagere. Hver deltager har bidraget med en patchworkblok, hvor motivet er et blad. Deltagerne har selv bestemt, hvilket individuelle blad de vil bringe til skoven og er ved aflevering blevet inviteret til at fortælle om baggrunden og historien for deres valg af blad.
Hvilket træ betyder noget helt særligt for dig?
I Tæt på Træer har børn, unge og voksne fra hele Danmark quiltet netop deres blad til en form for kunstig skov. Skoven består af blade fra ahorn, eg, bøg, kastanje, lind, løn, birk, kirsebær, hassel, ask, elm, poppel, mirabel, røn, gran, hyld, pil, tjørn etc. Deltagernes relationer til deres træer knytter sig til erindringer fra barndom, sted eller om person, naturfascination, klima, symboler, livscyklus og håndarbejde.
Film: Christian Brems
Video produceret for Statens Værksteder for Kunst
Tæt på Træer under Trekantområdets Festuge
I forbindelse med Trekantområdets Festuge 2021 blev Tæt på Træer udstillet i Spinderihallerne i Vejle, Sundhedshuset i Fredericia og Byrådssalen i Haderslev. Alle tre steder blev der afholdt fernisering hvor deltagerne kunne møde kunstner Tina Ratzer og Trapholts museumsdirektør Karen Grøn, samt selv prøve kræfter med aktiviteter relateret til projektets tema: træer, klima og at komme tættere på naturen.
Base med bidrag
Alle deltagere blev inviteret til at registrere deres bidrag elektronisk og fortælle historien bag. Udforsk de mange bidrag, se foto af blade og læs de fine historier her.
Aktiviteter i projektperioden
Projekt Tæt på Træer blev skudt i gang med en Virtuel Opstartsworkshop lørdag d. 30. januar med over 500 deltagere. Her blev deltagerne introduceret til projektet, kunstner Tina Ratzer og rammerne for deres deltagelse.
I den efterfølgende tid har der været mulighed for at deltage i diverse virtuelle arrangementet. Lørdag d. 13. februar inviterede Tina Ratzer indenfor i sit køkken til Virtuel Plantefarvningsworkshop, hvorfra hun guidede deltagerne gennem en plantefarvning fra egne gryder. Undervejs kiggede bibliotekarer, naturvejleder, debattør Signe Wenneberg og forsker Anne Kirketerp forbi til samtale og inspirerende oplæg om bl.a. litteratur, træers kompleksitet, hverdagsaktivisme og craft-psykologi.
Lørdag d. 27.februar var der mulighed for at deltage i en Virtuel Naturvandring med naturvejledere fra Trekantområdet, der guidede til en oplevelse af skoven på en ny og sanselig måde.
Ugentligt frem til afleveringsfristen har der været mulighed for at deltage i online ‘Tips- og Tricks-møder’ hver torsdag. Her har deltagerne mødtes med hinanden sammen med Tina Ratzer og Trapholts projektleder på tværs af hele landet og delt tanker omkring patchworkarbejdet, valg af blade, naturoplevelser og hver gang blev der gjort status på projektet.
Vejledning og materiale
Kunstner Tina Ratzer har udarbejdet en vejledning for deltagelse i projektet med instruktion og principper for bidrag, hvor både begynderen og den erfarne patchworker havde mulighed for at være med. Stof til selve bladet har deltagerne selv fundet i deres gemmer ud fra farvepaletten i vejledningen. Stof til bladenes baggrund samt bagsiden af quiltningen er udvalgt af Tina Ratzer og blev udleveret sammen med vejledningen.
Facebookgruppen
I projektets Facebook gruppen har deltageren siden opstart delt erfaringer, gode tips, tricks og tanker omkring patchworkarbejdet, valg af blade og eventuelle naturoplevelser. Ligesom Trapholt og Tina Ratzer løbende har været i dialog med deltagerne, informeret om arrangementer og fortalt om den løbende proces i gruppen.
Aflevering af bidrag
Afleveringsfristen for bidrag var torsdag d. 22 april 2021. Inden aflevering blev alle deltagere bedt om at registrere deres bidrag via en elektronisk afleveringsformular. Udover at deltagerne skulle vedhæfte et foto af deres patchwork og udfylde deltagerinfo, blev de opfordret til at fortælle baggrunden for netop deres valg af blad. Disse oplysninger indgik i udstillingen af det endelige værk (hvis der er givet tilladelse hertil i formularen).
Tina Ratzer samlede de mange bidrag
Alle indleverede bidrag blev afleveret til Tina Ratzer på Statens Værksteder i København. Tina arbejdede i den efterfølgende tid på at samle alle bidrag til det endelige værk. Løbende opdaterede hun om processen i FB-gruppen og undervejs blev der arrangeret atelierbesøg.
Samarbejdspartnere
Trekantområdets Naturvejledere har deltaget i udviklingen af projektet, samarbejdet med deltagende skoler og samarbejdet om udvikling og afvikling af den virtuelle naturvandring. Trekantområdets Biblioteker har deltaget i projektet både i form af oplæg på den virtuelle plantefarvningsworkshop og som udleverings- og afleveringssteder. Der har været mulighed for at hente vejledning og materiale til projektet på udvalgte biblioteker i alle syv kommuner og ligeså at aflevere bidrag samme steder:
- Kolding Bibliotek
- Middelfart Bibliotek
- Fredericia Bibliotek
- Vejle Bibliotek
- Grindsted Bibliotek
- Haderslev Bibliotek
- Vejen Biblioteker
Projektet var arrangeret i samarbejde med Trekantområdets Festuge, Trekantsområdets naturvejledere, skoler og biblioteker, Dansk Patchworkforening samt lokale kreative foreninger. Projektet er støttet af Region Syddanmarks Kulturpulje og Trekantområdets Festuge. Kvadrat har sponseret stof.
Tilmeld dig også nyhedsbrevet, hvis du vil holde dig orienteret om Trapholts aktiviteter og projektet.