Tidsrejsen

TIDSREJSEN viser René Holms fascination af persongalleriet i fotograf Dines Christian Jochum Pontoppidan Aagaards fotografier. Hvem var disse mennesker? Hvilket liv har de mon levet? Hvilken tid udsprang de af?

Udstillingen TIDSREJSEN viser resultatet af denne fascination og René Holms arbejde med en helt unik negativsamling fra Kolding Stadsarkiv. René Holm har gennem værkerne fordybet sig i udvalgte personer fra samlingen, der består af omkring 2000 fotografiske negativer.

Persongalleriet er blandet, og det oprindelige guldaldermaleriske forlæg er blevet bearbejdet. Med dette greb har René Holm ”hacket” materialet fra 1800-tallet og skabt helt nye maleriske fortællinger, hvor motiverne fra det 19. århundrede rejser i tiden frem til i dag og bringer beskuerens fantasi om fortiden i spil. Både motiv og beskuer kommer således på en tidsrejse.

René Holms malerier har til formål at skabe en fantasiverden, hvor beskueren kan fabulere over personerne i landskabet. Det er beskueren selv, der må forestille sig, hvem personerne er, og hvad de laver i den konkrete situation. Det er et øjebliksbillede, som ikke påkalder sig at være sandt, men snarere at vække vores nysgerrighed og fantasi. Her ses en række – mere eller mindre anonyme – personer, som er dukket op fra arkivets gemmer. Mænd, kvinder og børn fra en svunden tid bliver til hovedpersoner i en ny virkelighed i maleriet.