Dataspejlet

Find ud af hvad Google og Facebook gemmer af data om dig. Omsæt dit dataspor til et broderi og bliv en del af et stort fællesskabt kunstværk. Den opfordring kom i foråret 2022 fra Trapholt. 630 borgere fra hele Danmark tog imod udfordringen og blev del af det store projekt, der nu står som det 6-meter høje kunstværk Dataspejlet.

Når vi færdes på nettet, sætter vi dataspor overalt. Det vi klikker på, det vi googler, og det vi lægger på sociale medier, tegner et billede af vores identitet på nettet. Vi er klar over, at virksomheder bruger vores data i kommercielle sammenhænge, men har vi føling med de data, der ligger derude om os?

Musikvideo Dataspejlet

 

Trapholt inviterede i foråret 2022 landets borgerne til, gennem håndarbejdets kreative kanaler, at dykke ned i deres personlige data. 630 borgere og 34 væresteder blev en del af projektet og undersøgte med hjælp af en algoritme udviklet til formålet deres personlige spor og de data, de efterlader på Facebook og Google. Sporene har deltagerne omsat det til personlige broderier, der tilsammen danner det 6-meter høje kunstværk Dataspejlet. Tekstilkunstner Astrid Skibsted har udformet den kunstneriske vision, som er kommet til live, med de mange individuelle bidrag samlet. Kunstværket er opstået i mødet mellem den kunstneriske ramme og de mange individuelle bidrag.

Dataspejlet omkranser de mange personlige broderede bidrag og håndvævede baner. De vævede baner illustrerer, hvordan verden er vævet sammen af relationer. Vævere fra vævekredse i hele landet har bidraget med at væve banerne til værket.

 

Dataspejlet

 

Alle de broderede bidrag er samlet i en database, hvor også hver enkelt deltager har skrevet lidt om deres bidrag. Gå til databasen her.

Projektet begyndte med en stor virtuel fællesworkshop i slutningen af april, hvor flere hundrede mødtes virtuelt med Trapholt og Astrid Skibsted over Zoom. I løbet af projektet afholdt Astrid Skibsted virtuelle ugentlige ”tips og tricks” møder, hvor deltagerne kunne få hjælp, ’møde’ de andre deltagere og stille spørgsmål. På biblioteker og væresteder over hele landet kunne deltagerne hente materiale og vejledning og deltage i workshops og broderisaloner. Gennem hele forløbet har deltagerne engageret sig i projektets Facebook side – delt deres tanker, billeder og idéer med hinanden. Se mere om projekt Dataspejlet.

 

Dataspejlet indgår i det store forskningsprojekt CraftVærk, som Trapholt gennemfører sammen med Aarhus Universitet, støttet af VELUX FONDEN. Her undersøges, hvad fællesskabte kunstværker gør for deltagerne, museet, samfundet og kunsten.

Trapholt har en lang tradition for craft-projekter og fællesskabte værker. Dataspejlet følger tidligere projekter heriblandt de seneste Tæt på Træer (2021) Grænseløse Sting (2020), LIGHTHOPE (2020) og Tæt på Træer (2021). Trapholt har modtaget flere anerkendelser for arbejdet med fællesskabte værker, bl.a. Dansk Kulturlivs branchepris og The Artmuseum Award 2021.