LIGHTHOPE – Et værk vi skaber under coronakrisen

Projektbeskrivelse

En gigantisk kunstinstallation LIGHTHOPE blev skabt under coronakrisen sammen med designer Rasmus Bækkel Fex, tekstilkunstner Hanne G og Trapholt

Hvordan får vi fælleskab, kreativitet og håb i en tid, hvor vi må blive hjemme og savner vores daglige fællesskaber? Det spørgsmål stillede vi os selv ved nedlukningen for gæster på Trapholt.

Svaret blev kunstprojektet LIGHTHOPE, som Trapholt inviterede til at deltage i og som blev skabt i løbet af coronakrisen af borgere fra hele landet med interesse for at hækle.

Hækl en lyspære – et symbol for lys og håb lød invitationen fra Trapholt. Ved at hækle en lyspære i lyse gule og beige nuancer kunne borgere fra hele landet deltage i projektet. Lyspæren blev valgt fordi den symboliserer lys i en udfordrende tid og håb for den fremtid der følger. Samtidig inviteredes deltagerne til at reflektere over det positive, der trods alt kan komme ud af en krise som som coronakrisen.

Kunstnerne bag prokektet var Tekstilkunstner Hanne G, som skabte konceptet for de hæklede objekter og udformede en hæklevejledning, så selv begyndere kunne være med. For øvede hæklerer var det muligt at bidrage med egne mønstre i det hæklede. Vejledningen kan stadig ses i manualen her på hjemmesiden.

Strukturen som bærer de hæklede bidrag til LIGHTHOPE blev udformet af designer Rasmus Bækkel Fex, som skabte en trækonstruktion i Trapholts 50 meter lange centrale forløb gennem hele museet. Herpå blev de hæklede bidrag monteret løbende i hele lukningsperioden, så den gigantiske kunstinstallationen stod færdig da Trapholt genåbnede – som en manifestation over håb for fremtiden på trods af både menneskelig og økonomisk krise.

Virtuel fernisering, omvisninger og hækleklubber

I løbet af projektperioder og Trapholts nedlukning blev der afholdt flere virtuelle omvisninger, hvor deltagerne fik mulighed for at møde kunstnerne, andre deltagere, høre og spørge til projektet samt følge udviklingen i værket på Trapholt.

Da værket stod færdigt inviterede Trapholt til virtuel fernisering, hvor Museumsdirektør Karen Grøn tog ferniseringsgæsterne med ned ad den 50 meter lange kunstinstallation, afholdt kunstnertalks tekstilkunstner Hanne G og designer Rasmus Bækkel Fex og introducerede værket og deltagerne bag. Ferniseringen blev afsluttet med en musikalsk performance i værket.

LIGHTHOPE

Facebook og Instagram #lighthopetrapholt

Udviklingen af LIGHTHOPE har kunnet følges på Facebook og Instagram. I Facebook gruppen LIGHTHOPE, har deltagerne delt inspiration, hæklemønstre, billeder af bidrag og tanker om, hvad der trods alt er kommet positivt ud af coronakrisen – med andre ord et virtuelt fællesskab, hvor vi har være sammen hver for sig. Hanne G har løbende været i dialog med deltagere omkring hækling i FB gruppen.

Hæklemanual

Vejledningen til projektet og de hæklede lyspærer er stadig mulig at se her:

Hæklevejledning LIGHTHOPE

Tak til

I projektperioden var det muligt at aflevere bidrag ved afleveringspartnere i hele landet.

Vi TAKKER vores mange afleveringspartnere, der engageret har deltaget i indsamling og kommunikation af projektet:

Aalborg: Nynne Bech, Kayerødsgade 23 2.sal, 9000 Aalborg C. Afleveres i kasse på 2. sal. Er det ikke muligt at komme op til Nynne, henter hun gerne i Aalborg ved jeres hoveddør – kontakt Nynne i Messenger eller på Nynnebaek@gmail.com

Støvring: Annette Jensen, Viborgvej 37, 9530 Støvring. Bidrag afleveres i kasse i carport i haven

Holstebro: Ellen Nørby, Provstindestien 1, 7500 Holstebro. Bidrag afleveres i kasse i carport

Brande: Jeanette Rosing, Trælundvej 7, 7330 Brande. Bidrag afleveres i kasse i garagen

Hammel: Kultur- og Sundhedscenter InSide, Dalvej 1, 8450 Hammel. Bidrag afleveres i den store postkasse på bagsiden af huset – ved bagindgangen til sundhedscentret og petanquebanen.

Århus S: Pernille Kallehave, Elverdalsvej 48, 8270 Højbjerg. Bidrag afleveres i hvid kasse v garagen – gå IKKE ind af havelågen men kør af lille sidevej til bagindgang/garage.

Børkop: Lene Normann Jensen, Knudsvej 1, 7080 Børkop. Bidrag afleveres i kasse ved hoveddøren.

Vejle: Else Marie Hillerup, Grønningen 27, Uhrhøj, 7100 Vejle. Bidrag kan afleveres i en kurv ved indgangsdøren i kælderen ved trappen.

Billund: Ann Røge, Sønderkær 361, 7190 Billund. Bidrag afleveres i kasse ved fordøren

Vejen: Knudepunktet v. Ann Røge, Kærhøjparken 19, 6600 Vejen. Bidrag afleveres i postkassen

Esbjerg: Charlotte Holz Thim, Højagervej 26, Sædding, 6710 Esbjerg V

Rødding: Anne Iben Hausted, Langetvedvej 12, Grønnebæk, 6630 Rødding. Bidrag kan afleveres i plastspand oppe ved vejen eller i pose ved hoveddøren.

Vamdrup: Karina Jensen, Højvang Nord 56, 6580 Vamdrup. Bidrag kan afleveres i spand ved dør til carport

Kolding: Maria Mikkelsens Børnehus, Hyrdestræde 3, 6000 Kolding. Bidrag kan afleveres i postkassen kan eller fra mandag i spand ved lågen.

Haderslev: Birgitte Viereck, Eskærhøjvej 67, 6100 Haderslev. Bidrag kan afleveres i kasse ved hoveddøren

Padborg: Marga Dagnæs, Østerløkke 27, 6330 Padborg. Bidrag kan afleveres i kasse i carport

Sønderborg: Annegrete Nissen, Borrevej 17 B, Sønderborg. Bidrag afleveres ved bagindgangen i kasse mærket Trapholt på lille bord

Als: Krestine Føns, Skovbyvej 84, 6470 Sydals. Bidrag afleveres i kasse v. fortrappen

Odense: Ulla Jo Englich, Højløkke Allè 45, 5270 Odense N. Bidrag afleveres i kasse i carport

Odense: Lise Givskov Thyrring, Hestehøjvej 42, 5260 Odense S, Bidrag kan lægges i grå plastikkasse ved postkassen

Svendborg: Lone Bugge, Skyttevej 44 F, 5700 Svendborg. Bidrag afleveres ved hoveddør, i hvid kasse med LIGHTHOPE tekst på låget

Vordingborg: Maria Houby Toft, Absalonsgade 3, 4760 Vordingborg. Bidrag kan afleveres i carport, i lukket plastkasse med LIGHTHOPE tekst

Havdrup: Jeanette Thyrrestrup, Skovvænget 6, 4622 Havdrup. Bidrag kan afleveres i hyndekasse ved hoveddør

Roskilde: Trine Thyrrestrup, Frederiksborgvej 106, 4000 Roskilde. Bidrag afleveres i hyndeboks lige inden for indkørslen – der står LIGHTHOPE på låget.

Holbæk: Anette Rath Rasmussen, Nørreled 18, 4300 Holbæk. Bidrag kan afleveres i kasse på havetrappen

Hvidovre: Charlotte Gundersen, Hvidovre Boulevard 16, 2650 Hvidovre. Bidragene kan lægges i kurv på havebord på terrasse i forhaven

København: Tine Mouritsen, Ourøgade 38, st., 2100 København Ø. OBS der kan afleveres på hverdage ml. kl. 10-16, Bidrag lægges i boks på bænk foran vinduet.

Græsted: Rikke Duus Bergholdt, Præstevænget 119, 3230 Græsted. Bidrag afleveres i plastikkasse i forhaven

 

LIGHTHOPE er støttet af Augustinus Fonden