Tæt på Træer

Under corona-nedlukningen i de første måneder af 2021 skabte 740 borgere sammen med tekstilkunstner Tina Ratzer og Trapholt kunstinstallationen Tæt på Træer.

Tæt på Træer har form af en kunstig skov, som man kan gå ind i. Skovens mange blade er syet i patchwork af projektets deltagere. Hver deltager har bidraget med et patchworket blad fra et træ, der betyder noget for dem. Projektet tematiserer kærligheden til naturen og behovet for at passe på klimaet. Kunstnerens håb er, at jo tættere vi kommer på naturen, jo mere vil vi passe på den. Tæt på Træer tager afsæt i danskernes stigende interesse for naturen under coronakrisen og behovet for nye fællesskaber.

Tætpåtræer

Deltagerne har fortalt historien bag deres bidrag. Udforsk de mange bidrag, se foto af blade og læs historierne her

Tpt

 

Udstillingen rejste rundt og blev udstillet i tre byer i Trekantområdets Festuge; i Vejle i Spinderihallerne, i Fredericia i Sundhedshuset og i Haderslev i Byrådssalen inden det blev udstillet på Trapholt fra 21. november 2021.

Projektet er realiseret i samarbejde med Trekantområdets Festuge, Trekantsområdets naturvejledere, skoler og biblioteker, Dansk Patchworkforening samt lokale kreative foreninger. Projektet er støttet af Region Syddanmarks Kulturpulje og Trekantområdets Festuge. Kvadrat har sponseret stof. 

 

 

Projektforløbet

 

Vejledning og materiale

Tina Ratzer havde udarbejdet en vejledning for deltagelse i projektet med instruktion og principper for bidrag, hvor både begynderen og den erfarne patchworker havde mulighed for at være med. Stof til selve bladet fandt deltagerne selv ud fra farvepaletten i vejledningen. Stoffet til bladenes baggrund samt bagsiden af quiltningen blev udvalgt af Tina Ratzer og udleveret sammen med vejledningen. Deltagerne kunne hente vejledning og materiale på Trapholt, på Trekantområdets biblioteker eller få det tilsendt.

Afleveringsfristen for bidrag var torsdag d. 22 april 2021. Inden aflevering blev alle deltagere bedt om at registrere deres bidrag via en elektronisk afleveringsformular. Ud over at deltagerene skulle vedhæfte et foto af det patchworkede blad og udfylde deltagerinfo blev de opfordret til at fortælling baggrunden for netop deres blad/valg af blad. Disse oplysninger indgår i udstillingen af det endelige værk og kan opleves på tpt.trapholt.dk

 

Efter afleveringsfristen samlede Tina Ratzer de mange bidrag og skabte det endelige værk på Statens Værksteder for Kunst.

Facebook

I forbindelse med projektet blev der oprettet en Facebook-gruppe for projektets deltagere og andre interesserede, hvor der meget flittigt er blevet delt erfaringer, tanker og gode råd. 1400 mennesker er del af Facebook-gruppen.

Aktiviteter undervejs

Tæt på Træer blev planlagt i efteråret 2020. Planen var at skabe en masse aktiviteter ude, hvor folk er og på Trapholt. Der var planlagt workshops ude på biblioteker og i skove med naturvejledere over hele Trekantområdet. Men så ramte Coronaen, og projektet måtte skifte kurs.

Projektet blev skudt i gang med en Virtuel Opstartsworkshop  d. 30. januar med over 500 deltagere. Her blev deltagerene introduceret til projektet, kunstner Tina Ratzer og rammerne for deres deltagelse.

Lørdag d. 13. februar inviterede Tina Ratzer indenfor i sit køkken til Virtuel Plantefarvningsworkshop hvorfra hun guidede deltagerene gennem en plantefarvning fra egne gryder. Undervejs kiggede bibliotekarer, naturvejleder, debattør Signe Wenneberg og forsker Anne Kirketerp forbi til samtale og inspirerende oplæg om bl.a. litteratur, træers kompleksitet, hverdagsaktivisme og craft-psykologi.

Lørdag d. 27.februar loggede over 300 ind på deres telefon mens de stod i en skov et sted i Danmark. Naturvejledere fra Trekantområdet  Virtuel Naturvandring guidede til en oplevelse af skoven på en ny og sanselig måde med bl.a. skovbadning.

Ugentligt frem til afleveringsfristen afholdte Tina Ratzer online Tips og Tricks hver torsdag for 100-200 deltagere. Her mødtes deltagerne med hinanden, Tina Ratzer og Trapholts projektleder på tværs af hele landet med og delte tips, tricks og tanker omkring patchworkarbejdet, valg af blade, naturoplevelser og der er hver gang gjort status på projektet.

Skiftet til det virtuelle blev på mange måder til en spændende udforskning af, hvordan man kan skabe nære fællesskaber på en anden måde end ved det fysiske møde.

Den 20. november afholdes der fernisering for projektets deltagere og samarbejdspartnere og fra den 21. november kan værket opleves af offentligheden i rotunden på Trapholt.

Deltagerundersøgelse

En undersøgelse blandt projektets mange deltagere viste at 67 % følte at det betød noget positivt for deres trivsel under Corona nedlukningen at deltage.  85 % følte at de, på trods af at det var virtuelt, har været med i et fællesskab. Flertallet sagde, at projektet har givet dem nye indsigter og interesser for naturen.

Støtte og samarbejdspartnere

Trekantområdets Naturvejledere har deltaget i udviklingen af projektet, samarbejdet med deltagende skoler og samarbejdet om udvikling og afvikling af den virtuelle naturvandring. Trekantområdets Biblioteker har deltaget i projektet både i form af oplæg på den virtuelle plantefarvningsworkshop og som udleverings- og afleveringssteder. Der har været mulighed for at hente vejledning og materiale til projektet på udvalgte biblioteker i alle syv kommuner og ligeså at aflevere bidrag samme steder:

  • Kolding Bibliotek
  • Middelfart Bibliotek
  • Fredericia Bibliotek
  • Vejle Bibliotek
  • Grindsted Bibliotek
  • Haderslev Bibliotek
  • Vejen Biblioteker

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil holde dig orienteret om Trapholts aktiviteter og projektet.