Verner Panton – Farver en ny verden

Træd ind i en verden af bølgende ekstravagante former, stærke intense farver og verdensklasse design i udstillingen Verner Panton – Farver en ny verden.

Verner Panton er et af dansk designhistories største navne. Hans opsigtsvækkende brug af farver og materialevalg, der trodsede normer og traditioner, gjorde den danske arkitekt verdenskendt, som en af de mest toneangivende designere i sin tid.

Udstillingen Verner Panton – Farver en ny verden inviterer ind i farvemesterens ekspressive og ukonventionelle designs. Udstillingen viser fem årtiers farverige designunivers inden for møbler, lamper og tekstiler, men også ind i sanselige miljøer, f.eks. Fantasy Landscape; et limited edition 48 m2 stort møbellandskab af bølgende ekstravagante former i stærke intense farver. Med installationer som denne brød Panton med alle traditionelle ideer om indretning: gulve, vægge, lofter og møbler formet til én organisk enhed. I installationen Lyset og Farven, som Verner Panton skabte til en udstilling på Trapholt i 1998, føres man gennem otte rum, der med hver deres farvetema tilbyder en nærværende og sanserig oplevelse der gør, at man mærker kropsligt, hvordan hver enkelt farve fysisk påvirker ens velvære.

⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Jyllands-Posten » Verner Panton satte en visuel fest i gang, og hvis farver er farlige, springer Trapholt snart i luften «.

💗💗💗💗💗 Politiken » De [Trapholt] lader vores sanser styre oplevelsen, fuldkommen ligesom Verner Panton ville have gjort.«

⭐⭐⭐⭐⭐ Kristeligt Dagblad » Med sine skulpturelt tænkte, farvestrålende møbler skabte Verner Panton rammerne for en afslappet, hedonistisk livsstil med cool velvære i centrum. Nu er hans livsværk emnet for en seværdig udstilling på kunstmuseet Trapholt, der har en fin tradition for at belyse det 20. århundredes store danske designere og møbelarkitekter «

Den omfangsrige udstilling er en af de største præsentationer af Pantons arbejde. Omkring 1000m2 er dedikeret til Pantons spektakulære univers fra farver til former, fra stram geometri til organisk skulpturelt, fra hans første designs til de sidste, fra unika designelementer til møbler og installationer, man må sidde, ligge, gå, flyde og flyve i.

Verner Panton ønskede med sine designs at inspirere os til at bo mere sanseligt. Og efter mange år med nordisk minimalisme og en coronapandemi, hvor vi har været lukket inde bag hjemmets hvide vægge, er vi ivrige efter at kunne mærke både hinanden og verden på ny. Indretningen og farvevalg af vores omgivelser har stor betydning for vores velvære. Så hvad er mere oplagt end en udstilling med Verner Panton, som allerede for et halvt århundrede siden formulerede, hvordan farver skaber vores verden.

Lyset og Farven

Podcast 

Hør kurator Sara Staunsager og Anders Michelsen fortælle om den verdenskendte danske designer Verner Panton.
Podcasten er produceret af studerende fra Sonic College (Christopher W., Mats M., Elias M., Christian R. og Johan B.)

 

Verner Panton – Farver en ny verden er generøst støttet af
Augustinus Fonden
Knud Højgaards Fond
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond
Lemvigh-Müller Fonden
Ny Carlsbergfondet
Toyota-Fonden
William Demant Fonden

Trapholt vil gerne takke for deltagelse og bidrag fra Marianne Panton, Carin Panton von Halem, Verner Panton Design AG, private samlere, forskere og fagfæller samt Vitra Design Museum, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, Fredericia Furniture, Flügger, Georg Jensen, Holmegaard Værk, Innovation Living, Kvadrat, Louis Poulsen, Maharam, Montana, PP Møbler, SOSU Nord Campus på Sporet, &Tradition, Verpan, Vitra