Shaping a Pattern
I soloudstillingen Shaping a Pattern undersøger den danske kunstner Maria Torp portrætkunstens potentiale som aktivistisk og oplysende format. Udstillingen er en sanselig og oplysende rejse gennem syv års arbejde i form af 12 portrætter af toneangivende personer, interviews, film og Torps omfattende research materiale. Udstillingen vises i perioden 18 januar – 24 november 2024.
Shaping a Pattern er et ambitiøst kunstprojekt, der sætter fokus på problemstillinger omkring pigers og kvinders rettigheder, sociale status og levevilkår på globalt plan. Projektet er udviklet af den danske billedkunstner Maria Torp og har til formål at skabe positive og stærke fortællinger om komplekse og problematiske emner. Maria Torp besidder en særlig evne til at formgive kompleksitet i kunst, der både rører og berører, og minder os om, at vi i den globale verden er tæt forbundet på tværs af landegrænser og kulturelle forskelle.
“Årets vigtigste udstilling”
Kunstavisen
”Hun udpensler kvinders rettigheder i tusindvis af strøg.”
Børsen
”Maria Torp maler figurativt og så fotografisk, at man nemt forveksler virkeligheden med forestillingen om den”.
Weekendavisen
”Portrætkunstens potentiale som aktivistisk og oplysende format er omdrejningspunktet for Maria Torps nye soloudstilling.”
Jyllands-Posten
“Det er en udstilling som tvinger os til at tænke over den verden vi lever i, tvinger os til at føle de historier, som er fanget i Torps detaljerede penselstrøg, og, i forlængelse heraf, de fortællinger, som vi alle er gjort af.”
Magasinet Kunst
Kunsten.nu
12 stærke portrætter
I udstillingen præsenteres stærke og rørende portrætter af forkæmpere for lige rettigheder.
Blandt dem er den afghanske rapper Sonita Alizadeh, der er aktiv i kampen mod børneægteskab. Phumzile Mlambo-Ngcuka, tidligere vicepræsident i Sydafrika og adm. direktør for UN Women. Ziauddin Yousafzai, en fremtrædende fortaler for pigers ret til uddannelse og far til Malala, der overlevede et Taleban skudattentat. Denis Mukwege, vinder af Nobels Fredspris i 2018 for sit arbejde for ofre for seksuel krigsvold.
Se eller gense ferniseringen
Maria Torps rejse
Maria Torps rejse starter tilbage ved valget i Afghanistan 2014. Kom Taliban igen til magten, ville det betyde endnu flere år med kvindeundertrykkelse – og det fik kvinderne til stemmeurnerne. De dyppede fingrene i blæk, afgav deres stemme og da de efterfølgende mødte hinanden på gaderne, viste de diskret deres blæklilla fingre til hinanden som et bevis på, at de havde stemt.
Historien rørte Torp, og hun spurgte sig selv: Hvad nu, hvis man tog en hel person og dyppede i blæk? Hun mødtes med en afghansk kvinde, der lod sig male fra ansigtet og ned til navlen i lilla farve, hvorefter Torp portrætterede hende på lærredet.
Herfra voksede et behov hos Torp for at bruge sin kunst som en aktivistisk stemme. Hun besluttede sig for at tage ud på en ambitiøs og lang rejse. Tolv rejser, tolv lande og tolv personer, der har dedikeret deres liv til at arbejde for piger og kvinders rettigheder, portrætteres i udstillingen.
Portrætterede personer:
Dr. Denis Mukwege
DR Congo
Gynækolog, kirurg, menneskerettighedsaktivist,
vinder af Nobels Fredspris i 2018
Phumzile Mlambo-Ngcuka
Sydafrika
Tidligere adm. direktør for UN Women og tidl. vicepræsident i Sydafrika og minister under Nelson Mandela.
Seqininnguak Qitura Lynge Poulsen
Grønland
Aktivist for det oprindelige folks rettigheder og LGBTQ+
Sampat Pal
Indien
Social aktivist, grundlægger af Gulabi Gang
Ziauddin Yousafzai
Pakistan
Uddannelsesaktivist og far til Malala Yousafzai
Rhobi Samwelly
Tanzania
Grundlægger af safehouses for piger, der flygter fra omskæring
Katja Iversen
Danmark
Administrerende direktør for Museum for
the United Nations – UN Live
Tidl. administrerende direktør for Women Deliver
Inna Shevchenko
Ukraine
Aktivist og leder af den internationale kvindebevægelse FEMEN
Marta Alanis
Argentina
Grundlægger af Catholics for Choice-Argentina
Sonita Alizadeh
Afghanistan
Rapper, aktivist og Girls Not Brides-ambassadør
Xiong Jing
Kina/Hongkong
Redaktør og Executive Director of Feminist Voices
Den sidste person er endnu ikke offentliggjort.
Udstillingen er støttet af Beckett Fonden, Det Obelske Familie fond, Statens Kunstfond, Sydbank Fonden og William Demant Fonden.