Grænseløse Sting

Grænseløse Sting

2020 var året hvor vi fejrede den Nord Schleswigske genforening med Danmark. Til fejringen ønskede Trapholt at aktualisere genforeningen i forhold til vores liv i dag og inviterede tekstilkunstner Iben Høj til at skabe et kunstværk, som rummer refleksioner over hvad vi forstår ved grænser i dag.

Iben Høj har defineret den kunstneriske ramme i form af farve, materialer og format for det samlede værk. 778 borgere fra hele Danmark og Nordtyskland har bidraget med deres personlige refleksion over grænser. På den måde reflekterer projektet over hvordan grænser både geografisk og mentalt flytter sig. Til kunstværket Grænseløse Sting blev deltagerne inviteret til at brodere, hvad de personligt forstår ved fysiske eller mentale grænser i dag.

Ved indlevering af broderier har mange deltagere sat titel og ord på deres broderi. Denne rigdom af fortællinger og vinkler på hvad vi forstår ved grænser i dag, præsenteres også i udstillingen.

Grænseløse Sting musikvideo

 

Den stille protest
Grænseløse Sting har afsæt i, at kvinder omkring genforeningen benyttede broderiet som et politisk våben, der markerede deres nationale tilhørsforhold til Danmark. Den broderede tråd blev en stemme i kampen for genforeningen.

Iben Højs koncept for Grænseløse Sting tager udgangspunkt i ældre, falmede og hengemte Dannebrogsflag med et væld at røde nuancer og gulnede sarte områder af lyse farver, hvor man kan fornemme historien og levet liv. Som tekstilkunstner er Iben Høj selv optaget af at udtrykke sig gennem brug af tråd, og i hendes arbejdsproces er den håndværksmæssige tradition central.

Grænseløse Sting

 

Kunstneren bag
Iben Høj arbejder i krydsfeltet mellem kunst, design og mode. Hendes signatur er maskinstrikkede undersøgelser af tekstil i mødet mellem det tæt strikkede materiale og det stormaskede luftige udtryk.

Iben Høj (1970) er uddannet Fashion Textiles Designer ved University of Brighton i England. Hun har udstillet nationalt og internationalt, og har blandt andet repræsenteret Danmark på MINDCRAFT18 ved Milano Designweek. Iben Høj spænder vidt, og arbejder både som beklædningsdesigner og med kunstneriske rumlige projekter.

 

Rapport fra Aarhus Universitet

Birgit Eriksson og Tina Louise Hove Sørensen fra  Institut for kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet har fulgt projektet og udarbejdet en rapport.
Læs rapporten her

 

Projektet er generøst støttet af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020, Kolding Kommunes Genforeningspulje og Statens Kunstfond